Meteorologové upřesnili předpověď na zimu. Úder El Niña bude extrémní

Letos v zimě počasím v Evropě výrazně zamíchá pacifický jev El Niño. Ten bude podle meteorologů velmi silný a do Evropy namísto sněhu přinese oteplení. To samé ale nemusí platit pro střední Evropu – tedy i pro Česko. Tam totiž hrozí úplně opačný scénář.

Podle odborného portálu Severe Weather sice většinu Evropy čekají Vánoce na blátě, s příchodem nového roku se ale situace výrazně změní. V té době se mají totiž ve střední Evropě usadit proudy ze severu. Sněhové srážky mají setrvat i v únoru.

"Pro Evropu je vypozorováno, že východní výškové stratosférické proudění v okolí tropů a La Niña dlouhodobě statisticky zvyšují šance, že během zimního období dojde k oteplení ve vysoké výšce v polární oblasti," vysvětlila meteoroložka Dagmar Honsová.

[chooze:article;value:522711]

"Teplý vzduch sesedne dolů a vytlačí arktický vzduch i do středních zeměpisných šířek," dodala. Právě vytlačení zimy do střední Evropy by mohlo znamenat pro Českou republiku krutou zimu. Arktický vzduch a s ním spojené mrazivé teploty totiž podle předpokladů dolehne na střední Evropu.

Česko je ale od Tichého oceánu přeci jen vzdáleno a vliv tak není jednoznačný. Aby se scénář meteorologů vyplnil, musí podle Honsové být i "příhodná synoptická situace", tj. vliv přízemních tlakových útvarů.

[chooze:article;value:524456]

El Niño výrazně ovlivní počasí i v Americe. Podle CNN meteorologové očekávají, že kombinace chladnějšího počasí a častějších srážek zapříčiní na velké části území Spojených států námrazy i sníh. Například ale v Kalifornii bude počasí záležet na tom, v jaké intenzitě se El Niño nakonec projeví.

Podle meteorologů je ale už teď jisté, že El Niño bude v zimních měsících na vrcholu svých sil. Tento pacifický jev ovlivňuje atmosféru a svým chováním tak dlouhodobě říká, že vzorce počasí, na které jsme zvyklí, čekají do budoucna velké změny.

Polární vír se už začal formovat. Zima bude intenzivní, varují meteorologové:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.