ANKETA: Na Hradě se vystřídala spousta mluvčích. Kdo vám byl nejsympatičtější?

[chooze:gallery;value:33438]

​První prezident samostatné České republiky Václav Havel začínal své působení ještě v období federace s tiskovým mluvčím Michaelem Žantovským. V roce 1992 jej nahradil pedagog a popularizátor společenské etikety Ladislav Špaček. Ten s ním vydržel až do konce volebního období.

Naopak se na Pražském hradě dlouho neohřál první mluvčí Václava Klause Tomáš Klvaňa. Po půl roce jej nahradil Petr Hájek, který do té chvíle působil jako ředitel tiskového odboru.

Ten v pozici vydržel až do roku 2008. Po druhém vítězství v prezidentských volbách se totiž Klaus rozhodl pro další změnu. Hájek se stal zástupcem ředitele prezidentské kanceláře a vystřídal ho dřívější asistent premiéra Mirka Topolánka Radim Ochvat.

[chooze:article;value:524570]

Třetí prezident České republiky Miloš Zeman také s první mluvčí moc dlouho na Hradě nevydržel. Ačkoli s ním Hana Burianová strávila kampaň, po několika měsících ji nahradil dřívější redaktor deníku Právo Jiří Ovčáček. Nejdříve v pozici mluvčího, poté už i jako ředitel tiskového odboru.

Nynější hlava státu Petr Pavel se v tomto ohledu inspiroval svým předchůdcem. Markéta Řeháková nejdříve skončila jako ředitelka tiskového odboru. Nakonec v noci na úterý potvrdila i svůj konec jako mluvčí. "Důvodem mého odchodu z pozice tiskové mluvčí je snaha předejít spekulacím o uspořádání vztahů uvnitř prezidentské kanceláře," vysvětlila své rozhodnutí. Koho v této ostře sledované pozici můžeme očekávat dál, zatím není jasné.

[chooze:poll;value:044840d24d52a7eb1b8d6b21de4162db01993d84;layout:tn_nova]

Konspirace, žalmy i etiketa

Velká část mluvčích se zapsala do paměti Čechů. Například Žantovský byl velvyslancem ve Spojených státech, Izraeli či Spojeném království. Jeho nástupce Špaček se po svém působení na Hradě stal jedním z předních expertů na etiketu.

První Klausův mluvčí Klvaňa byl následně koordinátorem vládní komunikace programu protiraketové obrany. Propagoval stavbu radaru v Brdech.

Hájek, který jej nahradil, způsobil v roce 2009 kontroverze svou knihou Smrt ve středu. V té například Václava Havla označil za pacifistického levicového intelektuála, který se nakonec proměnil v radikálního neomarxistu.

[chooze:article;value:492855]

Mimo jiné o 17. listopadu 1989 napsal, že šlo o vcelku bezvýznamný incident, o Usámovi bin Ládinovi prohlásil, že byl jen mediální fikcí a pohádkou pro dospělé. Kritizoval také evoluční teorii. "Nevím, jak vy, ale já z opice nepocházím," uvedl například. O útocích 11. září zase tvrdil, že je pravděpodobně zorganizovaly americké tajné služby.

Dalším kontroverzním mluvčím byl Jiří Ovčáček. Na toho se několikrát snesla vlna kritiky. Často totiž nebylo jasné, jestli na svém twitterovém účtu (nyní sociální síti X) vyjadřuje názory své, nebo prezidenta Zemana.

[chooze:article;value:490593]

Při zdravotních problémech bývalé hlavy státu zase skoro vůbec neinformoval o jeho stavu. Veřejnost si tak musela vystačit se žalmem.

Řeháková zase vzbudila kontroverze jen chvíli poté, co bylo jasné, že Pavel vyhrál volby. Během děkovné řeči totiž byla dost emotivní. Pletla se jí slova a projev prokládala smíchem. Okamžitě tedy přišly výzvy k jejímu vyměnění. Končící mluvčí reagovala tím, že ji kritizují lidé, kteří nikdy nevyhráli volby.

Pavel zavítal do Hrušek, které zničilo tornádo. Opravy domů ani po letech neskončily (9/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.