Přibývá stížností na správní řízení v Českém Krumlově. Prý trvají moc dlouho

Špatné zkušenosti se správním řízením měla paní Vendula K., která si před časem prožila peklo. Její bývalý partner měl údajně napadnout jak ji, tak i jejich dceru. Obě skončily v péči lékařů. "Otec přijel na běžnou návštěvu za dcerou. V bytě ale došlo k incidentu, kde nám vyhrožoval, že nás zabije," popisuje mrazivé okamžiky matka samoživitelka. V bytě byly ještě dvě další děti, jedno z nich přivolalo na pomoc také babičku s dědou a ti zase zavolali policii. Mezitím měl muž ještě stihnout rozbít vchodové dveře.

Strážci zákona pak celou věc předali k vyřízení místnímu úřadu. "Po tom incidentu uplynula nějaká prodleva, kdy se vlastně nic nedělo. Poté se o celou situaci začali zajímat moji rodiče. Proč se řízení nezahájilo, proč se vlastně nic neděje," podivuje se Vendula. Úředníci nakonec dospěli k závěru, že samotný incident nikdo další, kromě matky a jejího bývalého partnera, neviděl a výpovědi svědků se liší.

S tím ale nesouhlasí advokátka, na kterou se paní Vendula obrátila. "Syn ve vedlejším pokoji slyšel útok, viděl část útoku a na to navazují lékařské zprávy, kdy se klientka nechala ošetřit a kdy je tam stanovena i doba léčení," doplňuje advokátka Jana Kitzbergerová.

[chooze:article;value:520325]

Podle starosty Českého Krumlova je ale všechno v pořádku. "Úřad rozhoduje v rámci svých kompetencí. A jsou opravné prostředky, které samozřejmě může stěžovatelka využít. Takže pokud není spokojená s tím, jak bylo rozhodnuto na našem úřadě, tak si myslím, že má možnost opravného prostředku," sdělil Alexandr Nogrády (ANO).

"V tomto případě jsou právní možnosti obrany poškozené osoby omezeny. Není považována za účastníka řízení, a tudíž nemá k dispozici řádný opravný prostředek, spočívající například v možnosti podat odvolání," míní advokát Michal Majchrák.

Agresor vyvázl pouze s pokutou za urážku na cti, jelikož si při incidentu neodpustil sprostá slova. Podle advokátky si ale úřad nepožádal ani o posudky nebo odborná vyjádření. "Pokud se rozhodující orgán odmítne věcí zabývat s odůvodněním, že pachatel nebyl při páchání protiprávního jednání přímo spatřen, ačkoliv je zde řada jiných důkazů, pak se v takovém případě jedná o nesprávný úřední postup," uvedl advokát Michal Majchrák. Paní Vendula údajně není jediná, kdo má s úřadem v Českém Krumlově tak nepříjemné zkušenosti. Co však bude dělat dál, zatím neví. 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.