Mezi balkánskými zeměmi to vře. Tamní politici začínají mluvit o vypuknutí války

O tom, že nad Balkánem visí riziko války, otevřeně promluvila kosovská ministryně zahraničních věcí Donika Gervalla-Schwarzová v rozhovoru pro německé veřejnoprávní rádio Deutschlandfunk. Napětí výrazně vzrostlo po útoku srbské ozbrojené skupiny na území Kosova, který byl podle jeho představitelů podporovaný přímo Bělehradem.

"Před osmi dny srbský prezident Vučič jasně ukázal, jaký je plán. Obsadit část našeho území a pak naši vládu, naši zemi postavit před hotovou věc a donutit nás k jednání o území v Bruselu. To se nemůže stát," řekla ministryně na dotaz moderátora, zda Kosovo uklidňují prohlášení srbského prezidenta, že nechce válku. 

[chooze:article;value:481353]

​"Vučič by samozřejmě rád sjednotil sever bez války. Ale to se nepodaří, protože Kosovská republika se bude bránit," zdůraznila Gervalla-Schwarzová. Není to podle ní poprvé, kdy Srbsko shromáždilo u hranic své vojáky a vyhrožovalo válkou. "Takovou koncentraci vojska jsme ale v posledních letech nezažili," pokračovala. 

"Vyvolává to špatný pocit, protože nevíte, do jaké míry a jak dlouho se tím bude mezinárodní společenství zabývat. Pokud se to bude (Srbsku) tolerovat, pak bude na Balkáně válka. A té je potřeba se vyhnout," dodala ministryně s tím, že Evropská unie by měla zareagovat sankcemi. Srbsko je totiž kandidátská země a sankce by ho mohly donutit k přehodnocení strategie. 

Stejný vzorec jako před válkou na Ukrajině

Před invazí Ruska na Ukrajinu svět znepokojeně sledoval, jak Vladimir Putin masivně přesouvá svou armádu k ukrajinským hranicím a zdůvodňuje to vojenským cvičením. Podobného scénáře se teď obává i Kosovo. "Všechny vzorce jsou stejné. Jazyk, volba slov, metody, všechno se podobá tomu, jak se Putin chová na Ukrajině. O to naléhavěji je potřeba přijmout nezbytné kroky," zdůraznila Gervalla-Schwarzová. 

[chooze:article;value:468142]

​Z útoku, který v Kosově proběhl 24. září, obviňuje Srbsko i samotná prezidentka Kosova Vjosa Osmaniová. Bělehrad má podle ní stále územní nároky vůči Kosovu a hodlá následovat krymský model. V rozhovoru pro agenturu Reuters stejně jako Gervalla-Schwarzová dala jasně najevo, že její lid se bude bránit. 

"Prezidentu Vučičovi bych vzkázala, aby si přestal s Kosovem zahrávat. Kosovo bude bránit svou svobodu, nezávislost a suverenitu za každou cenu. Snaží se dosáhnout krymského modelu, ale to my rozhodně nedopustíme. Budeme bránit každou píď kosovského území," prohlásila Osmaniová hrdě. 

Více o útoku srbské ozbrojené skupiny v Kosovu se dozvíte v reportáži (25/9/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.