Zapomeňte večer na sladké! Brání to lidem usnout, varuje odbornice

Nejeden člověk si večer u televize dopřeje něco dobrého. Specialistka na spánek Denise Iordacheová ale varuje, že sladkosti před spaním nám mohou způsobit velké potíže. Lidé by se proto neměli divit, když pak mají problém zamhouřit oči.

"Kvalitní spánek je základem dobrého zdraví. Má dopad na naši fyzickou a duševní pohodu. Ale bohužel vám může bránit cukr, který je známým stimulantem. Rychle totiž zvyšuje hladinu glukózy v krvi, což vede k návalu energie a bdělosti. Je to přesný opak toho, čeho se snažíte dosáhnout před spaním," vysvětlila pro portál Mirror Iordacheová.

[chooze:article;value:498012]

Odbornice upozornila, že pokud budeme jíst sladké před spaním, hladina cukru v krvi se rychle zvedne a následně také klesne. V důsledku toho naše tělo začne uvolňovat inzulín, aby reguloval hladinu glukózy. "Kvůli těmto výkyvům se můžete v noci budit a mít neklidný spánek. Protože tělo se snaží udržet stabilní hladinu cukru v krvi," přiblížila Iordacheová.

Díky cukru se navíc můžeme cítit méně ospalí, protože je rychlým zdrojem energie. "Tato zvýšená bdělost pak může ale oddálit spánek," doplnila Iordacheová.

Mimo to navíc konzumace sladkého před spaním může způsobit také různé problémy s trávením, plynatost nebo nadýmání. "Vliv cukru na spánek je často podceňován. Dávat si pozor na příjem cukru, a to zejména ve večerních hodinách, může vést ke zlepšení kvality spánku. Je dobré se tedy vyhýbat sladkým jídlům a svačinkám alespoň dvě až tři hodiny před spaním," poznamenala specialistka na spánek.

"To dává tělu dostatek času na zpracování cukru, čímž se snižuje pravděpodobnost skokových nárůstů hladiny cukru v krvi a zažívacích potíží během noci," uzavřela Iordacheová.

Nejlepší před spaním

Pokud si člověk chce přece jen něco večer dopřát, měl by ale podle odborníků dobře volit, co si dá. "Vhodné jsou třesně, rajčata, pistáciové oříšky a další potraviny, které obsahují melatonin. Ten podporuje spánek," citoval portál The Sun lékaře Grega Pottera. Melatonin obsahují například ryby, různé druhy ořechů či mléko. Experti doporučují dát si před spaním třeba i banán.

Čechy s poruchami spánku není kde léčit, Více se dozvíte v následující reportáži (9/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.