Po infarktové noci je jasno: Volby na Slovensku vyhrál Ficův Směr

Drama odstartoval exkluzívní exit poll, tedy průzkum mezi voliči, kteří vhodili svůj hlas do urny, který po uzavření posledních volebních místností ve 22:50 zveřejnila TV Markíza. Zpracovala ho pro ni agentura FOKUS na základě dvaceti tisíc oslovených voličů.

Volby podle něj mělo vyhrát Progresívní Slovensko (PS) vedené europoslancem Michalem Šimečkou těsně před Směrem bývalého premiéra Roberta Fica.

Směr se však od počátku ujal jasného vedení. Po sečtení poloviny hlasů bylo PS dokonce třetí za Hlasem dalšího expremiéra Petera Pellegriniho. Nepotvrdily se předpoklady, že PS výrazně posílí po sečtení hlasů zejména v Bratislavě, kde má mnoho liberálně smýšlejících voličů, a kde sčítání trvá nejdéle.

PS se podařilo postupem času přeskočit Hlas, na Směr se však nedotáhlo. Ficova strana zvítězila při sečtení více než 99 procent okrsků se 23,3 procenta hlasů, PS nakonec dosáhlo 17 procent a získalo tak o zhruba 180 tisíc hlasů méně. Třetí Hlas obdržel 15 procent. Do 150členného jednokomorového parlamentu se dostaly ještě OĽaNO s devíti procenty, Křesťanskodemokratické hnutí (6,9), Svoboda a Solidarita s 6,2 procenta a Slovenská národní strana (5,7 procenta).

[chooze:article;value:524311]

​Potřebnou pětiprocentní hranici nepřekročila dříve vládní Sme rodina, ani uskupení maďarských stran Aliance či hnutí Republika. Volební účast činila 68 procent a byla nejvyšší za posledních dvacet let.

Slovensko tedy čeká nelehké vyjednávání o vládní koalici. Jazýčkem na vahách bude Hlas, jeho lídr Pellegrini podle tvnoviny.sk uvedl, že o směřování koaličních jednání rozhodne předsednictvo strany.

Počet mandátů v Národní radě SR je: Směr 42, PS 31, Hlas 27, OĽaNO 16, KDH 13, SaS 11 a SNS 10. Nadpoloviční většina znamená 76 křesel.

[chooze:minuta;value:0d8642b9-d56b-4d06-9f17-2e66f7c52e94]

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.