V Česku se žáci učí dva cizí jazyky. Za hranicemi se ale nedomluví

Eurostat zveřejnil statistiku odhalující, jak si vedou žáci při studiu cizích jazyků. V České republice, stejně jako na Slovensku a v Rumunsku, 99 % žáků druhého stupně studuje alespoň dva cizí jazyky. Evropský průměr je 61 %. Nejhůře dopadlo Portugalsko, Irsko a Itálie.

Dle statistiky ministerstva školství (MŠMT) se necelých 75 % žáků základních škol učí jako první jazyk angličtinu, na středních školách toto číslo klesá a pohybuje se mírně nad 60 %. Mezi nejčastější volbu druhého jazyka patří němčina, dále pak španělština, francouzština a ruština.

O výuku jazyků tak čeští žáci nemají nouzi, otázkou však zůstává, co dál. Studie mapující reálnou znalost jazyků už moc příznivá čísla neukazují a Česká republika v jejich čele není.

[chooze:article;value:432202]

"Zda druhý jazyk povinně, či nikoliv, jsou dlouholeté dohady. Někteří žáci mají problém už jen s tím jedním," upozorňuje na problém Luboš Zajíc, prezident Asociace ředitelů základních škol ČR. Napříč školami, pedagogy i odborníky tak nepanuje shoda v tom, jak a kdy jazyk vyučovat.

"Na oko může působit dobře, že se žáci učí až dva cizí  jazyky, ale když žák nemá zájem, tak výuka není efektivní," doplňuje pro redakci TN.cz ředitel Střední pedagogické školy a SOŠS Mladá Boleslav Štefan Klíma.

Podle ministerstva je však problém naopak v tom, že děti v Česku začínají s výukou cizích jazyků pozdě. "Asi dvě třetiny evropských zemí začínají s povinnou výukou angličtiny o jeden i více (až pět) let dříve," upřesnila redakci TN.cz mluvčí MŠMT Tereza Fojtová.

[chooze:article;value:425373]

Organizace Education First vydává každý rok hodnocení úrovně angličtiny v jednotlivých zemích Evropy. Česká republika se oproti minulému roku zlepšila a je na 23. místě před Estonskem, Švýcarskem či Španělskem, řadí se však stále mezi země s vysokou úrovní angličtiny.

​V posledních letech jsme se v tabulce propadali, zlepšení nastalo až v roce 2022. Jako překvapivá se může jevit větší znalost angličtiny u mužů oproti ženám, která je v Česku dle analýzy silnější než v ostatních státech Evropy.

Zároveň se znalost angličtiny zvyšuje i díky sociálním sítím či počítačovým hrám. "V současné době jsou nové možnosti, jak se naučit jazyk. Nejlepší by však bylo poslat žáka na stáž do dané země, aby se to naučil," říká redakci TN.cz Zajíc.

"Více než 60 % žáků se do zahraničí běžně nedostane. Kdybych byl na vyšším postu, usiloval bych o to, aby žákům bylo umožněno odjet do zahraničí s pomocí nějaké dotační podpory," uzavírá Klíma.

České děti neovládají cizí jazyky tak dobře jako jejich zahraniční vrstevníci (3/2022):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.