Trapas slovenského premiéra Ódora. Volit se vydal bez občanky

Už v sedm hodin ráno se na Slovensku otevřely volební místnosti. Slováci si během soboty zvolí nové složení Národní rady, což je obdoba českého Parlamentu, na následující čtyři roky. Čas mají až do 22:00.

Vhodit hlas do hlasovací urny dorazil do knihovny v Istrijské ulici v bratislavské části Devínska Nová Ves hned dopoledne také současný premiér Ľudovít Ódor. Ještě před vstupem do volební místnosti však způsobil pořádný zmatek, píše portál Topky.sk.

[chooze:article;value:523817]

Zničehonic se totiž zastavil na chodníku obklopený ochrankou a začal telefonovat. Bylo patrné, že předtím něco hledal po kapsách u kalhot. Po chvíli telefon od ucha odložil a otočil se. Premiérovi totiž došlo, že si zapomněl občanský průkaz, uvedl portál TVnoviny.sk. Pro doklad se tedy musel vrátit, aby mohl řádně svůj hlas vhodit do hlasovací urny. Nakonec ale vše dobře dopadlo a Ódor odvolil.

Předvolební průzkumy očekávají velmi těsný souboj mezi stranou Směr bývalého premiéra Roberta Fica a stranou Progresivní Slovensko europoslance Michala Šimečky. I kdyby Robert Fico vyhrál, hrozí mu ale potíže při hledání koaličních partnerů. Více jsme o této situaci psali v tomto článku. 

Dopoledne odvolili také předsedové největších politických stran. Šéf Směru Robert Fico šel k volebním urnám se svou matkou, volil už také jeho největší politický rival a předseda strany Progresivní Slovensko europoslanec Michal Šimečka, předseda strany Svoboda a Solidarita Richard Sulík či lídr strany OĽaNO Igor Matovič. 

Slováky v Česku odvezl k volbám speciální vlak. Podívejte se na reportáž (9/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.