Řada lidí má falešnou alergii na penicilin. Může to pro ně mít vážné následky

Alergie na penicilin patří mezi nejčastější lékové alergie. Podle mnohých výzkumů je ale většina takových případů falešná. Podle jednoho z nich, na který se ve svém článku odkazuje BBC, mají ve svých zdravotních záznamech alergii na penicilin zhruba čtyři miliony lidí ve Velké Británii, ale v 90 % případů ji pak testy vyloučí. 

Britská Královská farmaceutická společnost tvrdí, že se velmi často zaměňují vedlejší účinky antibiotik s alergickou reakcí. Mezi běžné příznaky alergie patří svědění kůže, vyrážka, otok, nevolnost, průjem, dušnost, kašel nebo rýma. Mnohé z těchto symptomů přitom dokážou vyvolat i antibiotika jakožto nežádoucí účinek. 

[chooze:article;value:502391]

​Lidé se pak mylně domnívají, že jsou alergičtí na penicilin, který je obsažen v mnoha antibiotických léčivech. Na infekce dýchacích cest, kůže nebo močových cest pak dostávají antibiotika druhé volby, která ale mohou být méně účinná, a pacienti tak s nemocí bojují déle, ve výjimečném případě jim dokonce léčba nezabere a infekci podlehnou. 

"U mnoha osob je riziko alergie na penicilin nízké nebo velmi nízké a často po pečlivém vyšetření zjistíme, že mohou penicilin bezpečně užívat," říká předsedkyně Královské farmaceutické společnosti Tase Oputuová. Podle organizace Allergy UK má velké množství pacientů v záznamech alergii už od dětství, aniž by na ni byli vyšetřeni. 

Nárůst bakteriální rezistence

A není to problém jenom v Británii. V odborném časopise Medicína pro praxi před lety publikovali článek alergoložky Lenky Sedláčkové, kde píše, že je diagnóza alergie na penicilin a ostatní beta-laktamová antibiotika "obvykle stanovena jen na základě různorodé symptomatologie vzniklé v časové souvislosti s užíváním antibiotika a většinou už není dále ověřována." 

[chooze:article;value:523640]

​Zároveň potvrzuje, že neověřená diagnóza představuje významný zdravotní problém. "Údaj o alergii na penicilinová antibiotika je až desetkrát častější, než je skutečný výskyt alergie. Následkem nadhodnocené diagnózy je 9 z 10 těchto pacientů zbytečně léčeno antibiotiky druhé volby, často s nižší účinností, vyšším rizikem vedlejších účinků a za vyšší cenu," doplňuje Sedláčková. 

Vyšší spotřeba náhradních antibiotik navíc napomáhá vzestupu bakteriální rezistence, která pro medicínu představuje velký problém. Na tento důsledek falešné alergie na penicilin upozorňuje i dva roky stará studie publikovaná v časopise British Medical Journal. "Z globálního hlediska má antimikrobiální rezistence za následek přibližně 700 tisíc úmrtí ročně," píší autoři výzkumu. 

Česko od loňského roku trápí nedostatek penicilinu. V průběhu září se začal vracet do lékáren: 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.