KALKULAČKA: Vláda zdraží lidem elektřinu. Spočítejte si, jak se to dotkne vás

Domácnosti i firmy za každou spotřebovanou megawatthodinu (MWh) budou platit znovu poplatek ve výši 599 korun. O změně informovali po středečním jednání vlády ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) a ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN).

Od loňského října hradil poplatek stát. Podle kabinetu šlo o plošné opatření v době energetické krize. To už nyní ale není nutné, protože ceny energií jdou dolů.

Spočítejte si na kalkulačce, kolik od nového roku zaplatíte:

Podle premiéra Petra Fialy (ODS) by nemělo mít znovuzavedení poplatku za obnovitelné zdroje na domácnosti vážnější dopad. "Teď jdou ceny energií dolů a podle vyjádření většiny expertů by pokles měl pokračovat. To je důvod, aby stát a daňoví poplatníci přestali dotovat ceny, jak tomu bylo dosud," řekl Fiala.

Přestože dodavatelé energií ceny snižují, lidé to na účtech příliš nepoznají. "Vracíme se k tomu, co tady historicky existovalo. Není to žádná novinka. Návrat poplatku přichází ve chvíli, kdy dodavatelé snižují ceny energií. Domnívám se, že když zprůměrujeme efekty, tak to, co by ušetřili na slevě u dodavatelů, zaplatí navíc na poplatku. Mnoho lidí si žádné změny tedy nevšimne," má jasno ekonom Štěpán Křeček.

[chooze:article;value:523826]

Rodiny, které by to mohlo dostat do tíživé situace, mohou podle vyjádření ministra financí využít jiné formy podpory. "Plošné hrazení poplatku za obnovitelné zdroje se dotýká těch, co ho potřebují, ale i těch, co ho nepotřebují. Pro ty potřebné, kteří by měli potíže hradit i nyní stabilizované ceny energií, máme sociální síť a příspěvek na bydlení," nastínil Stanjura.

Za elektřinu si lidé opět připlatí. Více se dozvíte v následující reportáži (9/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.