Internet se baví dalším videem s Putinem. Nejdřív úsměv, pak zloba

Záběry ruského vládce Vladimira Putina na diplomatických jednáních bývají v hledáčku politických analytiků, kteří během jeho vystoupení pravidelně hledají význam prakticky v každém gestu nebo zaškobrtnutí. Tentokrát se ale internet baví spíše jeho rozpačitým pokusem o pomoc jihosúdanskému protějšku, který si neví rady se sluchátkem s překladem. Jeho ostýchavé počínání jako by se vzápětí přelilo i na ruského hostitele a místností se rozhostila nepříjemně trapná atmosféra. 

Prezident Jižního Súdánu Salva Kiir ve čtvrtek v Moskvě s Putinem jednal o ekonomické spolupráci a také o přístupu k ropným rafinériím, informuje agentura AP. "Tohle je jenom začátek. V našich vztazích máme spoustu příležitostí k rozvíjení mnoha oborů, včetně energetiky," sdělil po jednání ruský vládce. Celá scenérie diplomatického setkání však byla komická hlavně kvůli tomu, že africký prezident od začátku nevěděl, jak se v honosném ruském paláci chovat. 

[chooze:article;value:522262]

​Poté co Kiir v černém kovbojském klobouku usedl naproti Putinovi, začal zápasit se sluchátkem, ze kterého měl během hovoru poslouchat překlad. Video ukazuje, jak neumí zachytit sluchátko za ucho, proto se mu snaží ruský diktátor radit. Když si přístroj konečně nasazuje, snaží se mu Putin nejdřív s úsměvem a posunky poradit, po chvíli mu ale zamrzne úsměv na rtech a je znát, že mu s ním dochází trpělivost. Vše vyústí ve chvíli, kdy Kiirovi spadne přístroj na zem a musí mu pomoci asistent. 

Video, které můžete vidět v úvodu článku, vzápětí začali hojně sdílet uživatelé na sociálních sítích, kteří bizarní rozložení sil u diplomatického setkání ironicky komentovali, informuje keňská rozhlasová stanice Capital News. Komentátoři také připomínají, že Kiir hrdě nosí kovbojský klobouk proto, že ho podle svých slov dostal od bývalého amerického prezidenta George W. Bushe, a měl ho i na Valném shromáždění OSN. 

[chooze:article;value:523218]

​Ruský prezident se po vyprovokování rozsáhlé vojenské agrese proti Ukrajině obrací k lídrům států, které by předtím v moskevských palácích čekal málokdo. Jedním z těch posledních je právě prezident Jižního Súdánu. Tento stát se zmítá v občanské válce a od odtržení od Súdánu v roce 2011 čelí humanitárním krizím. Na tamních ropných rafinériích působí také ruská skupina Safinat Group, za jejíž zájmy v oblasti Putin mimo jiné orodoval. 

Při mezinárodních jednáních Putin v posledních měsících přistoupil k radikální změně (9/2023): 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.