Zemřela první dáma českého baletu. Ovlivnila generaci tanečnic

Český baletní svět v úterý zahalila černá opona. Ve věku 88 let zemřela Astrid Štúrová, dlouholetá baletní sólistka Národního divadla, vedoucí Baletu Československého divadla a taneční pedagožka, která ovlivnila generaci baletek. 

"Baletu věnovala celý svůj život, je nezapomenutelnou součástí historie Národního divadla stejně jako českého tanečního školství, v rámci kterého vychovala celou řadu baletních umělců a pedagogů," uctilo její památku a odkaz Národní divadlo v oficiálním oznámení. 

[chooze:article;value:498645]

​Na prknech Národního divadla tančila primabalerína dlouhých 30 let, od roku 1955 do roku 1985. V šedesátých a sedmdesátých letech zazářila v hlavních rolích v Popelce, Šípkové Růžence, Romeovi a Julii nebo Radúzovi a Mahuleně či Labutím jezeře. Na stáži jako tanečnice působila i v tehdejším sovětském Leningradu, nynějším Petrohradu. 

Jako jedna z nejvýznamnějších figur českého baletu měla vliv i na vnímání tohoto umění pro širokou veřejnost. Několik let řídila taneční katedru Akademie múzických umění a vedla také legendární Balet Československé televize. Stojí rovněž za metodickými učebnicemi, ze kterých se učí čeští tanečníci. 

O dvacet let přežila svého manžela, proslulého operního pěvce Přemysla Kočího. Jejich vztah byl v uměleckém světě považovaný za ideální spojení dvou uměleckých světů. Kočí byl během normalizace ředitelem "zlaté kapličky" a  jeho slavný baryton zazněl také ve filmu Chobotničky z II. patra, kde zazpíval několik árií vodníka z Rusalky. Astrid nyní spočine po boku svého milovaného manžela v rodinné hrobce na pražském Vyšehradě.

Zemřela Yvonne Přenosilová, zpěvačka a moderátorka Svobodné Evropy (9/2023): 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.