V Česku chybí lék, který užívají tisíce pacientů. Výpadek má i jeho náhrada

Mezi těmi, kteří lék s názvem Noclaud potřebují, je i Jan ze středních Čech. Došel mu už před několika dny a začíná to výrazně pociťovat. "Týden už jsem bez Noclaudu. Bolí mě nohy a ruce. To tělo je celkově unavené. Obvolal jsem osm deset lékáren a bohužel," popsal pan Jan.

Nepochodil ani štáb TV Nova. Lék, který zlepšuje prokrvení nohou, nesehnal ve Slaném ani v Kralupech nad Vltavou. Vyrazil proto do Ústeckého kraje. "V současné době evidujeme výpadek tohoto léku. Je výpadek i jeho náhrady, na trhu není dostupná. Podle SÚKLu je hlášená obnovená dodávka v průběhu listopadu až prosince," sdělila Kateřina Truhlářová z Lékárny Hvězda v Ústí nad Labem.

[chooze:article;value:523993]

A podobně jsou na tom o 400 kilometrů dál. Ani ve zlínských lékárnách reportér TV Nova neměl úspěch. "Momentálně není dostupný. Není dostupná ani jeho náhrada, Noclaud se objeví až v prosinci," uvedl lékárník Pavel Kurfürst.

Výpadek dělá vrásky na čele i lékařům, a to obzvláště cévním chirurgům. Důvodem je zejména to, že ho nelze plnohodnotně nahradit. "Neznám preparát, který by ho nahradil. Pro tyhle pacienty je ten lék poměrně zásadní, on jim výrazně zvyšuje kvalitu života," popsal cévní chirurg Karel Bártík.

"Je potřeba říct, že u tohoto léčiva, které chybí, tam došlo k tomu, že výrobce, který ohlásil přerušení dodávek v srpnu, tak nahlásil obnovení koncem září až začátkem října. Teď nám to posunul. Náhradu máme. Je to přípravek na bázi naftidrofurylu," informoval náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček.

Momentálně chybí i další léky, třeba antibiotika. "Mám zkušenosti s antibiotiky, a to konkrétně u syna, když měl angínu. Došly úplně poslední prášky a museli jsme jet do jiného města," nastínila oslovená paní.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.