Zemřel představitel Albuse Brumbála. Siru Michaelu Gambonovi bylo 82 let

[chooze:gallery;value:33402]

Ve věku 82 let zemřel ve Velké Británii světoznámý herec sir Michael Gambon. Herecká legenda zesnula v nemocnici po těžkém boji se zápalem plic. Úmrtí Gambona oznámila ve čtvrtek jeho rodina.

Ta také zveřejnila oficiální prohlášení. "Náš milovaný manžel a otec Michael zemřel poklidně v nemocnici se svou ženou Annou a synem Fergusem po boku," stojí podle portálu Sky News v prohlášení.

[chooze:article;value:524013]

Gambon za svou dlouhou hereckou kariéru ztvárnil desítky rolí jak na divadelních prknech, tak na stříbrném plátně. Zdaleka nejslavnější je však jeho role ve filmové sérii o Harrym Potterovi, kde hrál ředitele školy čar a kouzel v Bradavicích Albuse Brumbála.

V této roli strávil sedm let a za tu dobu si získal srdce milionů fanoušků příběhů o Harrym Potterovi po celém světě. Nahradil v ní svého předchůdce Richarda Harrise, který zemřel v roce 2002.

Kromě role slavného čaroděje se objevil také jako slavný detektiv Jules Maigret ve stejnojmenném televizním seriálu. Hrál také v britském Národním divadle, kde se nesmazatelně zapsal svými shakespearovskými rolemi, připomíná Guardian.

[chooze:article;value:490509]

Gambon se přitom málem jedním z nejslavnějších britských herců vůbec nestal. Narodil se v irském Dublinu, a když mu bylo 15 let, začal se učit nástrojařem. Když se ale vyučil, vydržel v této práci pouze rok, než se rozhodl pro divadlo, píše Daily Mail.

Jméno herce může být také povědomé fanouškům populárního motoristického pořadu Top Gear. Pořadatelé po něm totiž pojmenovali poslední zatáčku testovací trati, na které nechávají závodit slavné osobnosti. Tehdy 62letý Gambon cílovou zatáčku projel s pravými koly auta ve vzduchu.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.