Vyšetřovatelé znají důvod pádu Kellnerova vrtulníku. Zavinit ho měl pilot

Za důvod pádu helikoptéry označili vyšetřovatelé neschopnost pilota zareagovat odpovídajícím způsobem na špatnou viditelnost. K havárii měl přispět i "neadekvátní výcvik pilotů" u společnosti, která lety organizovala, a "nedostatečný dohled" inspektora Federálního úřadu pro letectví, píše agentura AP.

Při nehodě kromě Kellnera, zakladatele skupiny PPF, majitele televize Nova, zahynul také český trenér snowboardingu Benjamin Larochaix, horští vůdci Sean McManamy a Gregory Harms a pilot helikoptéry Zachary Russel. Tragickou událost z 27. března přežil jen bývalý český reprezentant ve snowboardingu David Horváth.

"Jeden člověk nehodu přežil, pátrací a záchranné týmy ale byly informovány se značným zpožděním, což přispělo ke zhoršení zdravotního stavu přeživšího," uvádí dále zpráva. Horváth tehdy utrpěl rozsáhlé omrzliny na obou rukou.

[chooze:article;value:458545]

​Vyšetřovatelé už dříve uvedli, že po pádu helikoptéry byli naživu i Kellner a Harms. Vrtulník ale po pádu nevyslal automatický nouzový signál a informace o havárii se k nim tak dostala až po dvou a půl hodině. Na místě pak našli jediného přeživšího, kterého se podařilo vyprostit až šest hodin po tragickém incidentu.

To, jak k neštěstí došlo, měl pak Horváth popsat vyšetřovatelům. Pilot se podle něj měl pokusit přistát na horském hřebeni. První pokus se ale nezdařil a při druhém vrtulník "pohltila mlha". Pilot tak zřejmě ztratil vizuální orientaci. Helikoptéra měla následně narazit do hory a svalit se po svahu dolů.

Renata Kellnerová, vdova po Petru Kellnerovi, na konci letošního března požádala soud na americké Aljašce, aby nehodu znovu prošetřil. Rodina zároveň podala žalobu na provozovatele vrtulníku Soloy Helicopters a další dvě firmy, které se na expedici podílely.

Petr Kellner byl majoritním vlastníkem PPF Group, pod kterou spadá i TV Nova.

Kellnerová oznámila, že dá půl miliardy na léčbu rakoviny. Vznikne národní onkologické centrum (05/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.