Stockholmské metro paralyzoval zatoulaný los, museli ho zastřelit

Zvířeti se nějakým způsobem podařilo vniknout do oploceného prostoru podél dráhy s nadzemními stanicemi v jihozápadní části takzvané červené linky. Podle vyjádření Claese Keisua, tiskového mluvčího společnosti SL, která provozuje metro, vnikl jelenovitý sudokopytník na trať ve stanici Varby Gard na předměstí Stockholmu kolem 11. hodiny dopoledne.

Los se posléze dostal do tunelového komplexu a několik hodin se potuloval mezi čtyřmi stanicemi metra. Agentura AP uvedla, že provoz na lince musel být přerušen a dopravní podnik musel pro cestující zajistit náhradní autobusovou dopravu.

[chooze:article;value:506780]

Zatoulaného losa se z podzemní dráhy snažili vylákat policisté, myslivci i pracovníci metra, kteří do plotu podél trati udělali díry, aby mělo zvíře kudy utéct. Jejich snaha však byla marná, protože los si únikových míst nevšímal.

https://twitter.com/Nordic_News/status/1707015385306779924

Švédská tisková agentura TT uvedla, že los se v kolejišti potuloval několik hodin a počet stanic, které kvůli tomu musely být uzavřeny se postupně zvyšoval. Na lince, která vede ze severu na jih přes centrum města, nakonec muselo být uzavřeno sedm stanic.

Pokusy losa odchytit, nebo jej z dráhy vyhnat byly neúspěšné, a proto bylo krátce před 15. hodinou rozhodnuto o jeho zastřelení. "Jedná se o velmi neobvyklou událost. Nevzpomínám si, jestli jsme někdy předtím měli losa na trati," uvedl mluvčí s tím, že los byl po utracení odvezen a provoz metra byl obnoven.

"Budeme vyšetřovat, jak k tomu mohlo dojít. Naše ploty jsou navrženy tak, aby vniknutí losů dokázaly zabránit, takže nyní zkontrolujeme, zda někde v oplocení nejsou díry," dodal Claes Keisu ze společnosti SL.

První trať stockholmské dráhy byla otevřena v roce 1950. Systém metra má asi 100 stanic. Červená linka byla dle údajů provozovatele otevřena v roce 1964 a má 36 zastávek.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.