Měsíční výhled: Na pravý podzim zapomeňte. Teploty půjdou stále vysoko

"Předpokládáme, že období do 22. října 2023 bude teplotně nadprůměrné až průměrné," informoval na webu Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Už první dva týdny budou podle meteorologů teplotně nadprůměrné. V noci se teploty budou pohybovat kolem 11 °C, na konci týdne vždy kolem 9 °C. Přes den půjdou teploty ještě výrazně nad 20 °C. "Některé modely ukazují, že bude i 28 °C. Takže jsme teplotně nad průměrem přibližně o 10 °C," nastínila meteoroložka Dagmar Honsová.

[chooze:article;value:523642]

Teplotně průměrné i slabě nadprůměrné by pak mělo být i dalších 14 dnů. Přes den mohou teploty už lehce spadnout pod 20 °C. V noci se sníží i na 7 °C. Počítat však už budeme muset s přeháňkami.

"Kvůli vysokým teplotám se nám prodloužila vegetační doba. Teploty jsou extrémně vysoké a nebyly ještě žádné přízemní mrazíky a nízké teploty, aby se postupně zbarvovaly listy. Ty jsou stále zelené," nastínila Honsová.

Podle Honsové to tedy zatím rozhodně nevypadá, že by do poloviny října přišel ten pravý podzim. Stále si tak ještě budeme užívat babího léta. "Přestože se mírně ochladí, tak teploty budou odpovídat přibližně začátku září," uzavřela meteoroložka.

Průměrná teplota se v Česku v tomto období pohybuje kolem 10,1 °C. Podle dostupných informací ČHMÚ bylo nejtepleji v roce 1966, kdy teploměry naměřily 13,3 °C. Naopak nejchladněji bylo v roce 1972, kdy teploty klesly až k 6 °C.

Pojistných událostí způsobených počasím oproti loňsku ubylo. Více se dozvíte v následující reportáži (9/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.