Výlet do Bílého domu, arogance moci. Opozice reaguje na nákup stíhaček F-35

Kabinet Petra Fialy (ODS) ve středu oznámil, že české vojenské letectvo nakoupí 24 nadzvukových letounů F-35. "Postupujeme tak na základě doporučení armády, které předchozí vláda správně zadala rozpracovat analýzu nejlepší varianty pro posílení vzdušných sil," uvedl premiér Fiala.

Krátce po oznámení na to reagovala na sociální síti X někdejší ministryně financí a nynější šéfka poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová. "Bez možnosti dotazů. Bez diskuze s opozicí. S termínem dodání 12 let. V den, kdy schvalují rozpočet postavený na největším zvýšení daní v historii a tupých škrtech ve školství, vědě a investicích... Symboličtější aranžmá pro oznámení nákupu stíhaček za 150 mld. korun nevymyslíte," napsala Schillerová.

Podobně se vyjádřil i její stranický kolega, poslanec Patrik Nacher. "Symbolicky v den, kdy ve Sněmovně probíráme ve 3. čtení daňový (dle vlády konsolidační) balíček…," napsal Nacher k rozhodnutí o nákupu letounů. 

​"Vláda zakoupila za 400 miliard výlet pro Petra Fialu do Bílého domu. Zaplatí to občané České republiky," přidal se ke kritice poslanec hnutí ANO Radek Vondráček.

[chooze:article;value:524038]

Za zbrklý krok považuje nákup F-35 bývalý ministr dopravy, průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO). "Nikdo nezpochybňuje kvalitu F-35, ale je třeba vše porovnat s finančními možnostmi, které máme. Vláda škrtá, kde může, chybí peníze ve zdravotnictví, školství, vědě, v dopravě. Důchody porostou při současné inflaci jen zhruba o 350 korun. To nelze lidem vysvětlit," napsal Havlíček na síti X.

"Navrhovali jsme odložit rozhodnutí o 2 roky a v mezidobí vše vyhodnotit. Tím spíše, když nákup F-35 není požadavkem NATO. Považuji to i za nekorektní vůči Švédům, kteří nám doposud poskytovali letouny za výhodných podmínek a kteří chtěli jednat o dalších podmínkách. Takhle se obchody neuzavírají, tím spíše, když to bude závazek na jednu generaci. Další ukázka arogance moci," shrnul Havlíček svůj názor.

Proti nákupu amerických stíhaček je také SPD. "Odmítáme nákup 24 amerických stíhaček F-35, který vyjde daňové poplatníky na stovky miliard. Hnutí SPD prosazuje moderní armádu orientovanou výhradně na obranu našeho území," vyjádřil se v minulém týdnu poslanec Radek Rozvoral.

700 korun ročně

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) ve středu řekla, že ochranu vzdušného prostoru Česka už nelze dál řešit provizorně jako doposud. "Nákup a celý životní cyklus letounů F-35 bude stát ročně každého z nás 700 korun. To je cena basy plzeňských piv nebo rodinného vstupného do ZOO či kina. Je to cena za obranu našeho vzdušného prostoru, která je nezbytná. Je to řešení pro bezpečnou budoucnost nás všech," uvedla na síti X.

Podle vlády nákup letounů dává spojencům najevo, že Česká republika bere obranu vážně a že s ní mohou počítat. "Systém F-35 neznamená jen pořízení letadel. Jde o zásadní technologický skok pro rozvoj armády, ale také pro českou ekonomiku a akademickou i technologickou sféru, protože F-35 znamená také přístup k nejmodernějším technologiím na planetě," dodal Fiala na sociální síti X.

[chooze:article;value:523782]

​Za dobrý krok považuje pořízení stíhacích letounů F-35 také předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). "To je dobrá zpráva pro naši zemi a všechny občany! Chceme-li moderní armádu, musíme mít kvalitní letectvo. Tyto stíhačky zvýší naši bojeschopnost a budou zároveň odstrašujícím faktorem pro případného agresora," vyjádřila se Pekarová Adamová.

Podle bývalého náčelníka Generálního štábu Armády ČR Jiřího Šedivého jde o dobré rozhodnutí. "Ve své podstatě v tom komplexu jde i o nejlevnější řešení, i když se mnohým zdá, že to pravda není," okomentoval Šedivý pro TN Live.

Investice vkládané do armády považuje za investice do budoucnosti. "Argumenty, že infrastruktura bude drahá a že bude vyžadovat nějaké mimořádné investice, nejsou spojeny s tímto letadlem. Ale s tím, že ta infrastruktura se musí čas od času obnovit," dodal Šedivý. 

Nákup stíhaček F-35 okomentoval bývalý náčelník Generálního štábu Armády ČR Jiří Šedivý:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.