Kolaja: Šifrovat komunikaci je správné. Problémem je chování ministra

"Každý politik by měl dobře vědět, že šifrovat komunikaci je vlastně správné. Koneckonců by to měl dělat každý občan. Velmi často to děláme, když vstupujeme do internetového bankovnictví. Tam ta komunikace je šifrovaná. Je to z velmi dobrých bezpečnostních důvodů," vysvětlil europoslanec Marcel Kolaja.

Dle něj je spíše problematické, jakým způsobem se ministr Rakušan dostal k takové technologii. "On vlastně ani nevěděl, z jakého pochází zdroje. Nedozvěděli jsme se, kdo za to zaplatil. A já, když se na to podívám z hlediska kybernetické bezpečnosti, tak je to poměrně nebezpečné si nechat do kapsy strčit telefon. Což je počítač s mikrofonem a kamerou, na kterém je nějaká technologie, o které já nic nevím. Myslím si, že to je jeden z těch největších problémů. Chování pana ministra. V tomhle by se měl trošku dovzdělat. Že takové chování je nebezpečné," má jasno Kolaja.

[chooze:article;value:523890]

Nemyslí si však, že by to bylo na odvolání. "Na druhou stranu, pokud nějaké nové informace vyplavou na povrch, které by vytvářely nějaká nová podezření ohledně propojení v kauze Dozimetr, to by byla situace jiná," doplnil s tím, že Rakušan by měl veřejnosti vysvětlit, odkud telefon získal a kdo za něj zaplatil.

Vysvětlení Rakušana jsou dle něj trošičku kuriózní. "Je poměrně zvláštní i to, že ministr Rakušan vytáhl do boje za šifrování, že je to něco důležitého. Že by na to měl mít každý právo. Na druhou stranu se momentálně v Evropské unii vyjednává legislativa, kterou má v gesci právě ministr vnitra Rakušan, která byla měla koncové šifrování pro koncové občany prakticky úplně rozbourat. Měla by umožnit šmírování v soukromé komunikaci, v chatu. A pan Rakušan toto má v gesci a prosazuje, že by to mělo být umožněno," řekl Kolaja.

Podle Kolaji by se premiér Petr Fiala (ODS) měl ještě zabývat setkáním ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) s někdejším prezidentským poradcem Martinem Nejedlým. "Budeme apelovat na to, ať ODS vyvodí zodpovědnost. Když se podíváme na to, jak se veřejnost dívá na celou vládu. Důvěra skutečně není příliš vysoká. Tyto kauzy tomu nepřidávají, speciálně když ústřední postavou je politik uskupení, které kandidovalo s hesly, že chce doručit změnu v politice, že patříme na Západ. A potom se setkává s lobbistou, který má vztah k Putinovu Rusku," tvrdí europoslanec.

Odchod Pirátů z vlády však dle Kolaji nedává smysl ani v případě, že Blažek bude setrvávat dále ve funkci. "My jsme nic neprovedli. My v té vládě působíme konstruktivně a snažíme se prosazovat náš program. To je to, proč nás voliči volili. Nevidím žádné pozitivum, které by se s tím pojilo. Piráti jsou jediná vládní strana, jejíž preferenci dlouhodobě rostou," sdělil.

[chooze:article;value:514145]

"V politice nejsme kvůli tomu, že bychom chtěli dělat něco, co je jednoduché. Občas se dostaneme do situace, která je náročná a musíme ji vyřešit. Ten volební výsledek pro nás není příznivý, ale ukázali jsme, že se s ním dokážeme poprat a ve vládě dobře fungovat," dodal Kolaja.

Kolaja byl po pěti letech zvolen do čela pirátské eurokandidátky. Sám navíc plánuje kandidovat na eurokomisaře. "Piráti jsou strana, která je velmi demokratická. Máme otevřené primární volby. Do neděle je otevřeno přihlašování kandidátů. Já jsem dneska podal žádost o nominaci. Sesbíral jsem podporu členů v Pirátské straně. Takže budu zařazen do volby. Uvidíme, jestli budou nějací protikandidáti," nastínil Kolaja.

Eurokomisaře mají jmenovat Piráti a STAN. "Nahrává to i poměrně strategicky výhodnému scénáři, kdy kandidáti mohou být dva. Což není nic neobvyklého a děje se to velmi často. Nominují dva nominanty a potom toho využívají při vyjednávání o portfolio," doplnil Kolaja.

Před volbami do Evropského parlamentu bude podle Kolaji rezonovat řada témat. "Předpokládám, že každá politická strana přijde s nějakou vizí společnosti. Pro Piráty je to svobodná, spravedlivá a vzdělaná společnost. Od toho odvíjíme témata. Což je hodně o moderních technologiích. Chceme, aby sloužily lidem, a nikoliv mocným, aby kontrolovali společnost. Potom je tam takový druhý pilíř, a tím je ochrana životního prostředí a transformace ekonomiky na modernější a udržitelnější ekonomiku," nastínil Kolaja.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.