Amerika má nového rekordmana. Astronaut strávil ve vesmíru více než rok

Pobyt na Mezinárodní vesmírné stanici je pro mnohé astronauty a kosmonauty sen a také nejdůležitější bod jejich kariéry. Obvykle na ISS tráví maximálně půl roku, ve výjimečných případech to ale může být i mnohem déle. Například 371 dnů, což je případ amerického astronauta Franka Rubia, který ve středu přepsal dějiny NASA.

Když 47tiletý Rubio loni 7. září opouštěl planetu Zemi, nemohl tušit, že se domů nevrátí po šesti měsících, jak bylo původně v plánu, ale že ve vesmíru stráví víc než rok. Když se to dozvěděl, první pocity rozhodně nebyly pozitivní.

"Musím přiznat, že to pro mě bylo velmi těžké smířit se s myšlenkou, že dalších 6 měsíců neuvidím svoji rodinu. Moje děti čekaly velké milníky. Profesně to ale byla velká výzva a úžasná zkušenost, za kterou jsem vděčný," řekl po návratu na Zemi Rubio.

[chooze:article;value:498029]

Plány se pro Rubia a jeho další dva vesmírné kolegy změnily ve chvíli, kdy ruské lodi Sojuz MS-22 začala loni v prosinci unikat část chladicího média. Loď nebyla vyhodnocena jako bezpečná pro návrat a ke stanici byl vypraven náhradní Sojuz MS-23. Ten, sice se zpožděním, ale bezpečně, dopravil posádku zpět na Zemi.

Rubio se dvěma ruskými kolegy přistáli ve středu odpoledne v Kazachstánu. "Všechno šlo moc dobře. Jsem rád, že jsem zpátky na Zemi," pochvaloval si Rubio.

Frank Rubio sice překonal rekord NASA, ovšem světový rekord v nepřerušeném pobytu ve vesmíru i nadále drží už zesnulý Rus Valerij Poljakov, který mezi lety 1994 a 1995 v kosmu strávil 437 dní.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.