Zemřel hvězdný patolog ze seriálu Námořní vyšetřovací služba

McCallum zemřel přirozenou smrtí obklopen rodinou v newyorské presbyteriánské nemocnici, uvedla podle agentury AP v prohlášení televize CBS, kde seriál vznikl.

Přestože měl za sebou už množství filmových, televizních i divadelních rolí, přinesl McCallumovi obrovskou popularitu zejména mezi dívkami seriál The Man From U.N.C.L.E., který se začal vysílat v roce 1964. Vycházel z úspěchu bondovek a McCallum v něm ztvárnil Ilju Kurjakina, ruského člena speciální tajné jednotky high-tech bojovníků se zločinem.

Blonďaté vlasy v účesu ve stylu Beatles a záhadná intelektuální povaha jeho postavy udělaly z herce sexuální symbol a hvězdu, která do studia dostávala od fanynek tolik dopisů, jako Elvis Presley. Podobné šílenství mezi dospívajícími dívkami vypuklo všude, kam přišel.

[chooze:article;value:520833]

​Za svou roli byl dvakrát nominován na cenu Emmy, potřetí pak za televizní film Teacher, Teacher, kde hrál pedagoga bojujícího s alkoholismem.

Další proslulost přinesla McCallumovi o čtyřicet let později role excentrického soudního lékaře Donalda "Duckyho" Mallarda v seriálu Námořní vyšetřovací služba. Kdo by neznal patologa v brýlích a s motýlkem, jehož oko rádo spočinulo na hezkých ženách. Na roli se poctivě připravoval u losangeleského koronera a díky zkušenostem byl podle svého syna schopen „v případě potřeby“ provést skutečnou pitvu.

McCallum hrál v NCIS dvacet let a objevil se ve více než 450 epizodách, uvedl The New York Post. Kromě bezpočtu filmových, divadelních a televizních rolí nahrál McCallum čtyři dlouhohrající desky a napsal kriminální román.

[chooze:article;value:518074]

​Narodil se 19. září 1933 ve skotském Glasgow, oba rodiče byli hudebníci a když byly chlapci tři roky, přestěhovala se rodina do Londýna, kde dostal otec angažmá v Královské filharmonii. Mladý David nejprve studoval hudbu a hrál na hoboj, později však zběhl v divadlu a filmu. Do Spojených států odešel za prací, nakonec se zde usadil a získal americké občanství.

Jeho první ženou se stala anglická herečka Jill Irelandová, která po deseti letech odešla s Charlesem Bronsonem. McCallum je seznámil při natáčení filmu Velký útěk. Od roku 1967 byl ženatý s Katherine Carpenterovou. Měl celkem pět dětí včetně adoptovaného syna z prvního manželství, který zemřel na předávkování drogami.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.