Zemědělci vyhlásili samosběr brambor. Zájem byl velký, zasahovala i policie

Ráno vyorané, po pár hodinách už na talíři. Samosběr brambor do Blatce na Olomoucko přilákal spoustu kupujících. I když měl samosběr brambor začít až ve dvě hodiny odpoledne, první zájemci dorazili už o hodinu dřív.

Někdo tam strávil jen pár minut, jiný třeba hodinu. Kilogramy brambor plnily jednu přepravku za druhou. "Lidé si berou metrák, dva, někdo i více. I deset metráků brali, protože jezdí i z dálky, až od Brna," prozradila pokladní.

Brambory patří mezi potraviny, které za poslední rok prudce zdražily. Ceny vyhnala neúroda hlavně raných odrůd. Že sklizeň nebude za moc stát, tvrdili zemědělci už na začátku léta. A teď to potvrzují. "Jsme zvyklí na úrodu tak kolem 25 tun. Myslím si, že to letos bude tak o těch 20 procent nižší úroda," odhadl zemědělec Bohumír Rada.

[chooze:article;value:520316]

Kontejnery s bramborami proto mizely rychlým tempem. Jak by ne, cena byla asi poloviční. Na rozdíl od jiných samosběrů ale zemědělci nikoho na pole pouštět nechtěli, natož s motykou. "To si myslím, že u brambor nejde. Nevíte, kolik vám přijde lidí, a když vám začne pršet, tak lidi zmizí a co s tím," podotkl soukromý zemědělec Leon Vlček.

Sezóna samosběrů ještě nekončí, pořád se dají nasbírat různé druhy zeleniny a ovoce. Farma Česnek z Blatce u Olomouce momentálně nabízí možnost samosběru brambor na uskladnění. Ve všední dny se sbírá od 14:00 do 18:00. Cena žlutých brambor je 13 korun za kilo.

Podzimní samosběr ovoce a zeleniny proběhne také na Farmě Lička v Sedlnicích na Novojičínsku. V sobotu 30. září od 8 do 12 hodin si můžete nasbírat jablka, hrušky, papriky, rajčata, brambory, červenou řepu, cukety, dýni hokkaido a další. Ceny zeleniny se dozvíte na místě.

[chooze:article;value:514576]

Sady Šrámkovi Vítov u Slaného chystají samosběr jablek, probíhat bude od čtvrtka 28. září do neděle 1. října. Za jeden kilogram zaplatíte 20 korun. Jablka si natrháte také na samosběru v Lhenicích na Prachaticku. Samosběr tam právě začal, za kilogram dáte 13 korun.

Samosběry takřka všeho možného se stávají fenoménem, a to kvůli podstatně nižším cenám. Začalo to s jahodami, v současnosti si už můžete posbírat v sadu třeba jablka nebo třešně. Někdy se ale samosběr vymkne kontrole, jako se to stalo ve Vojnicích na Olomoucku. Pole se zeleninou tam obsadily tisíce lidí a do malé vesnice musela spěchat i policie.

Samosběr zeleniny na Olomoucku se vymkl kontrole. Reportáž ze srpna 2023:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.