Lidé se po prázdninách zbavují mazlíčků. Některé útulky zažívají nápor

Útulek Voříšek z Čech pod Kosířem na Prostějovsku přijal od konce prázdnin zhruba 20 psů. "Bohužel ten trend tady je, dokonce u nás někdo odložil pět štěňátek v krabici před útulkem. Takže ten trend je, řekl bych, že se to zhoršuje. Obecně nás lidé osloví s tím, že prostě mají problém. Buď je tam alergie, nemoc, nebo nějaký majetkový problém," vyjmenoval nejčastější důvody pro redakci TN.cz vedoucí útulku Voříšek Leopold Dostál.

Odložená štěňátka nalezli pracovníci útulku před branou. "Někdo je tu nechal, ať se o ně postaráme. Jsou to malá štěňátka ve věku šesti týdnů," uvedl Dostál. Obecně prý o štěňátka je velký zájem a nebývá problém s jejich umístěním do nových domovů. Nejdříve si ale musí projít odčervením, odblešením a vakcinací. K odběru pak jsou zhruba ve věku 12 týdnů.

[chooze:article;value:504428]

​Lidem, kteří chtějí do útulku umístit psy malých plemen, zaměstnanci útulku nejprve doporučují, aby zvíře zkusili inzerovat. "U těch oblíbených malých pejsků se domov najde jednoduše. U starých, nemocných nebo zlých psů je to pak problém, o ty není zájem, tam se pak hledá nový domov těžce," shrnul situaci Dostál. Než si nový majitel může psa z útulku vzít domů, musí nejdříve do útulku několikrát přijít. Nejen pro to, aby se se zvířetem seznámil, ale také pro to, aby útulek mohl zjistit, v jakých podmínkách bude zvíře žít.

Důvody pro odložení

Každý rok zažívá zvýšený zájem o umístění psů do útulku po prázdninách také Útulek Bouchalka nedaleko Kladna. "To je normální stav věcí. Ještě to tak bude celý říjen, potom to trošku poleví. Od konce prázdnin jsme přijali 23 pejsků," řekla redakci majitelka útulku Eugenie Sychrovská. Dodala, že lidé mají celou řadu důvodů, se kterými zvířata do útulku odkládají.

Více zvířat se lidé nyní snaží umístit také do Psího domova v Řepnicích na Litoměřicku. "Takový nárůst, jaký je od poloviny září, jsme obvykle mívali v listopadu. To říkáme, že lidé dělají 'předvánoční úklid'," informovala o aktuální situaci vedoucí útulku Jana Kimrová.

[chooze:article;value:521932]

​Řepnický útulek přijal za září dvacet psů a čtrnáct koček, z toho někteří jsou nalezenci a někteří přímo od majitelů. Ti mívají vesměs stále opakující se důvody, proč si zvíře nemohou ponechat. "Většinou nám řeknou, že je problém v tom, že zvíře utíká, mají alergii, někdo z rodiny má problém s tím zvířetem, najednou začalo být agresivní na děti a tak dále. Těch výmluv je spousta, většinou je to jako přes kopírák," shrnula Kimrová.

Taková zvířata nebývají dle ní zanedbaná a je vidět, že se o ně někdo staral. "Jsou ale třeba nevychovaná. Prostě lidé si pořídili zvířátko, starali se o něj, měli ho rádi, ale to zvíře nevychovávají a ono jim začne překážet," uvedla Kimrová s tím, že na pracovníky útulku v případě, že je to pes, čeká plno práce, aby se naučil čistotě, zvykl si na venčení, na lidi a neštěkal na všechno okolo sebe.

Lidé se po létě zbavují také dalších zvířat, nejen psů a koček. Komunitní zahrada Pastvina z Prahy po prázdninách eviduje zájem rodičů o umístění králíků, morčat a dalších mazlíčků. "Jen tento týden jsme pro plnou kapacitu odmítli šest zvířat a jednoho králíčka přijali, protože ho prostě bez zeptání donesli a nazdar bazar," napsala organizace na facebooku s tím, že alergie sice existují, ale je zvláštní, že jejich epidemie propuká každý rok dva měsíce po vysvědčení. 

Ne všechny útulky ale zažívají podobnou situaci. "Za roky praxe jsem se s tím nesetkal, že by to byl takový trend," uvedl Vít Jelínek ze Zvířecího útulku Vsetín. Z redakcí oslovených zařízení se se zvýšeným náporem nechtěných domácích mazlíčků nevyrovnávají ani Útulek pro zvířata v nouzi Vršava nebo Tlapkovi patroni z Dětmarovic. V posledním zmíněném momentálně řeší spíše větší množství starších psů.

Před pořízením zvířete

Pořídit si domácí zvíře je velký krok, který je potřeba si dopředu promyslet. Například pes může s člověkem žít deset nebo patnáct let. "Určitě je to o tom, že pejsek není žádná hračka, ale je to závazek, o který se musíte starat. Pejsek je na vás závislý. Doporučil bych všem lidem, aby zvážili, jestli na to mají, a to nejen finančně a prostorově, ale samozřejmě i mentálně," vzkázal budoucím majitelům psů vedoucí útulku Voříšek Leopold Dostál.

[chooze:article;value:521693]

​Podle Jany Kimrové z Psího domova na Litoměřicku je nutné si promyslet, jestli se člověk o psa zvládne starat během všech životních změn. "Budu mít čas na to zvíře? Žije průměrně patnáct let, v případě stěhování, narození dítěte, zestárne zvíře i já, s tím jsou spojené komplikace a zdravotní problémy. Přijde problém, je to finanční zátěž, to vše si lidi musí uvědomit," uvedla Kimrová.

Nutné je podle vedoucí útulku se také zamyslet nad tím, které plemeno si člověk pořizuje a za jakým účelem bylo vyšlechtěno. "Je to o tom, že tohle si lidi musí uvědomit. Zvíře není nějaká věc, kterou můžu mít jen nějakým způsobem doma, ale že potřebuje ještě nějaké další prostředky," dodala Kimrová.

​Potřebu domácností šetřit často odnáší i mazlíčci. Mnoho z nich končí v útulku:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.