Itálie pod tlakem migrantů. Macron nabídl sousední zemi pomoc

Itálii svitla naděje. Po dlouhých týdnech, kdy ostrov Lampedusa pod náporem migrantů praskal ve švech, teď tamní vládě podala pomocnou ruku Francie. A to navzdory tomu, že první odpovědí na italskou prosbu o pomoc bylo prohlášení, že země nepřijme ani jednoho migranta.

"Stojíme po boku Itálie tváří v tvář přílivu migrantů. Řešením bude z velké části posílení evropské spolupráce. Evropské země musí přijmout závazky a s naší pomocí je splnit," prohlásila francouzská ministryně zahraničí Catherine Colonnová.

"Itálie je připravena spolupracovat na obrovském problému migrace, který rozhodně není pouze italským nebo francouzským problémem. Je to problém, který je třeba řešit na evropské úrovni," řekl italský ministr zahraničí Antonio Tajan.

[chooze:article;value:523872]

​Francie chce údajně poskytnout více financí tranzitním zemím na africkém kontinentu k tomu, aby pomáhaly rozbíjet pašerácké sítě.

Přímo na ostrov Lampedusa před několika dny přijela i předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. I ona tehdy zdůraznila, že tím hlavním při řešení problému migrace je boj s pašeráky a převaděči. "My rozhodneme, kdo vstoupí na území Evropské unie a za jakých podmínek. A nikoli pašeráci a převaděči," zdůraznila von der Leyenová. Proti přílivu migrantů chce přitvrdit i Německo, které prý už připravuje stálé hraniční kontroly na hranicích s Českem.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.