Chce to detox, říká Jourová. Plánuje skončit jako eurokomisařka

Potřetí usednout do křesla eurokomisařky Věra Jourová už zájem nemá. Potvrdila to webu Politico. "Už toho bylo dost. Víte, po deseti letech by možná jeden měl mít nějaký druh politického detoxu," řekla politička.

Nového kandidáta na post eurokomisaře nominuje vláda. Pětikoalice má dohodu, že jméno dodají Piráti a STAN. "Ve skutečnosti se ukáže až po volbách do Evropského parlamentu. Až po nich bude jasněji, jak přesně by měla ta nominace proběhnout. Protože bude i jasnější, kdo bude nejpravděpodobnější předseda nebo předsedkyně," objasnila místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Olga Richterová (Piráti).

Šušká se, že by o funkci mohl mít zájem současný ministr průmyslu a obchodu Josef Síkela, kandidátka na prezidentku Danuše Nerudová nebo kvestor Evropského parlamentu Marcel Kolaja. Právě na výběru kandidáta bude záležet to, jakou funkci v komisi nakonec Česká republika dostane.

[chooze:article;value:511813]

​"Vy můžete stokrát říkat, že chcete třeba eurokomisaře pro rozšíření nebo pro obchod nebo nějakého jiného významného komisaře, ale musíte tak takového člověka představit," okomentoval bývalý lidovecký ministr zahraničí Cyril Svoboda.

Plat eurokomisaře vychází v přepočtu na více než půl milionu korun měsíčně. K funkci patří také příspěvky na bydlení, práci v zahraničí a doživotní renta po dosažení důchodového věku.

Česká republika měla zatím eurokomisaře čtyři. Kromě Věry Jourové post zastávali Pavel Telička, Vladimír Špidla a Štefan Füle. V roce 2004 byl na post zvažován také Miloš Kužvart. Ten dokonce odcestoval do Bruselu na seznamovací kolečko po institucích. Čelil kritice mimo jiné za špatnou znalost angličtiny a rezignoval dříve, než do křesla vůbec doopravdy usedl.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.