Celebrity děkují fanouškům za 100 milionů pro Martínka. Prostě neuvěřitelné, radují se

Celkem chlapci přispělo přes 260 tisíc dárců. ​"Instarodino, tohle byl majstrštyk. Není nám to jedno a je nás hodně. V týhle době, kdy je trendy individiualismus a všichni se chceme zejména seberealizovat, je božský vědět, že se umíme okamžitě zmobilizovat a vytvořit početnou a pevnou komunitu lidí se společným cílem, za kterým si teda hodně neodbytně jdeme. Tohle by se nám ještě někdy mohlo hodit," vzkázala sledujícím Nikol Leitgeb.

Chlapce podpořily i další celebrity, například herečka Kateřina Brožová, moderátor Leoš Mareš, zpěvačka Heidi Janků, zpěvák Marek Ztracený, Pokáč a mnoho dalších. "Je to skvělá zpráva pro Martínka a jeho rodiče, ale i pro nás jako národ a společnost. Když si člověk představí, že se zapojilo 250 tisíc lidí, kterým to nebylo lhostejné, tak musím říct, že mám takový přiblblý úsměv na tváři," řekl televizi Nova zpěvák Marek Ztracený.

[chooze:article;value:523832]

Písničkář Pokáč dárcům také poděkoval. "Ukázali jste, že vám to není jedno. Člověku to trochu vrací víru v lidstvo," okomentoval úspěch sbírky ve videu pro televizi Nova. Výzvu na pomoc Martínkovi na svých sociálních sítích sdílel také moderátor Leoš Mareš, který je se svými 1,1 milionu sledujícími jedním z nejsledovanějších Čechů na instagramu. To, že se danou částku podařilo vybrat, okomentoval slovy "neuvěřitelné, prostě neuvěřitelné".

Většina peněz se vybrala během čtyř dní poté, co sbírku sdílela herečka Nikol Leitgeb na svém instagramu. V té době byla vybraná částka necelých 10 milionů korun. Martínkova rodina však potřebovala vybrat 100 milionů, aby chlapci mohla zaplatit genovou terapii v zahraničí. Ta není hrazena zdravotní pojišťovnou.

[chooze:article;value:523364]

​Lidé Martínkovi aktuálně poslali přes portál Donio více než 120 milionů korun. "Neskutečné se stalo realitou, o tomto se nám nezdálo ani v nejdivočejších snech. Martínkova šance na život se díky vám všem může stát skutečností," napsal za celou rodinu otec chlapce Tomáš Zatloukal. Ten dle svého vyjádření kvůli emocím selhal při snaze natočit děkovné video, rozhodl se raději poděkování rychle sepsat. Tiskovou zprávu se rodina chystá vydat později.

Podle zakladatele platformy Donio Davida Procházky se společnost ráno probudila do "o kousek lepšího světa". "26. září 2023 si navždy budeme pamatovat jako den, kdy se dokonal zázrak. Za celé Donio vám všem děkuji. Jste úžasní lidé," napsal Procházka v úterý brzy ráno na sociální síti X.

Na stejné platformě pak později dopoledne Finanční správa vyvrátila obavy veřejnosti ze zdanění peněz pro Martínka. "Příjmy z veřejné sbírky jsou osvobozeny od daně z příjmů. Rodiče pouze musí příjem oznámit finančnímu úřadu. Neuplatní se ani česká DPH, lék bude podán v zahraničí. Česká republika si z peněz nevezme žádnou daň," uvedla správa.

Češi se složili na malého Martínka. Vybralo se už více než 100 milionů:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.