Svatováclavské babí léto má zelenou! Teploty budou atakovat rekordy

Počasí v posledním zářijovém týdnu bude pod vlivem tlakové výše ROSI, která se přes střední Evropu bude přesouvat na severovýchod a východ, a tlakové níže ex-hurikánu Nigel nad Atlantikem.

Od pondělí do čtvrtka tak bude počasí psát hodně podobný scénář – jasno až polojasno, po ránu místy mlhy nebo nízká oblačnost, která se ojediněle udrží až do odpoledne. Po ránu zpočátku týdne při malé oblačnosti budou teploty klesat jen ke 4 °C, postupně porostou a nejčastěji po ránu naměříme 14 až 8 °C. V odpoledních maximech naměříme v pondělí 20 až 24 °C, v místech s nízkou oblačností bude kolem 16 °C. Od úterý do čtvrtka to bude při slunečné obloze 22 až 27 °C, pod nízkou oblačností kolem 16 °C.

​Změna přijde v pátek

Teplé proudění ukončí páteční přechod frontálního systému – přinese přibývání vysoké oblačnosti, déšť, přeháňky a ojediněle i bouřky. Před jeho přechodem teploty vystoupají na 22 až 27 °C. Na víkend se bude ochlazovat – nejvyšší odpolední teploty se budou zastavovat mezi 18 až 22 °C, v ranních minimech v sobotu naměříme 15 až 11 °C, v neděli 10 až 6 °C. V sobotu bude převládat zvětšená oblačnost, občas déšť nebo přeháňky. V neděli bude opět polojasno.

[chooze:article;value:523642]

​I na konci září se teplota vody pohybuje až na 22 °C

Letošní září je bohaté na sluneční paprsky a výrazně teplotně nadprůměrné. Také v tomto týdnu budou teploty při slunečné obloze nadprůměrné až o 9 °C a lákat nás budou i k vodě. Její teplota se v přírodních nádržích pohybuje od 18 do 22 °C.

Památky hlásí vysokou návštěvnost. Může za to vydařené letní počasí (09/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.