Putin ztratil velitele černomořské flotily. Ukrajinci admirála zasáhli raketou

Ruský prezident Vladimir Putin pravděpodobně přišel o další důležitou osobu své armády. Při pátečním raketovém útoku na město Sevastopol zasáhla ukrajinská armáda velitelství ruské černomořské flotily. Úder si podle Ukrajinců vyžádal životy více než 30 ruských důstojníků.

Mezi nimi měl být i velitel černomořské flotily, kterým je 61letý Viktor Sokolov. "Při úderu zahynulo 34 důstojníků, včetně velitele ruského námořnictva v Černém moři. Dalších 105 okupantů bylo zraněno. Budova velitelství je neopravitelná," uvedly na telegramu Zvláštní operační síly (SSO).

Ukrajina nepředložila důkazy o smrti Sokolova a dalších důstojníků. Rusko se k tvrzením o úmrtí admirála zatím nijak nevyjádřilo, upozornil portál NBC News.

[chooze:article;value:523539]

Sevastopol zasáhli Ukrajinci minimálně třemi raketami. Cíl i datum úderu bylo vybráno důmyslně. V pátek se totiž na velitelství v Sevastopolu údajně konala schůze vysoce postavených důstojníků ruského námořnictva, zejména z černomořské flotily, uvedl portál Daily Mail.

Sokolov, který má být mezi zabitými, velel černomořské flotile od loňského dubna. Putin tehdy odvolal dosavadního velitele, kterým byl admirál Igor Osipov. Důvodem byl ukrajinský útok na vlajkovou loď černomořské flotily křižník Moskva, kterou se Ukrajincům podařilo potopit.

Za svou kariéru velel Sokolov na řadě pozic. Jedním z nich byla například i ruská letadlová loď Admirál Kuzněcov, která je jedinou lodí tohoto typu, kterou Rusko disponuje. Velel také oddílům v severní a pacifické flotile.

Ukrajinská protiofenziva pokračuje. Vojáci dobyli obec u Bachmutu:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.