Nepomohou kamery ani ochranka. Zloději útočí na veletrhy pro sběratele

Přichází k pultu ve chvíli, kdy je vystavovatel skloněn a pak se dokonce na okamžik otáčí. Zloději to stačí. Bleskově stahuje plato se sedmadvaceti mincemi za 300 tisíc pod tašku a mizí v davu. Nikdo si ho nevšiml.

Bezpečnostní kamera zachytila i jeho odchod. Policie teď doufá, že díky tomu zjistí, o koho jde. "Pokud muže na záběrech poznáváte, nebo víte, kde by se mohl zdržovat, ozvěte se na linku 158," vyzvala policejní mluvčí Violeta Siřišťová.

Na stejné akci kradli o den později i další zloději. Ti odnesli mince za 1,2 milionu. Zachytilo je hned několik kamer včetně těch štábu TV Nova, který o veletrhu natáčel reportáž. Policie už ví, o koho jde. Muži by měli pocházet z Balkánu a v současné době jsou mimo Českou republiku. Podle informací TV Nova se připravuje vydání mezinárodního zatýkacího rozkazu.

[chooze:article;value:522224]

​U koho skončily ukradené mince, není jasné. "Pokud se jedná o unikátní předměty, které jsou jasně identifikovatelné, takže problém se zpeněžením je velký," řekl numismatik Jan Jelínek.

Investiční mince ale není problém zpeněžit. A zloději, nebo ten, kdo si je objednal, si zpravidla umí poradit. "Nám to kazí radost z toho, že děláme akci, která je jinak prostě zdrojem pozitivních emocí a radosti, protože o tom to sběratelství hlavně je," poznamenal ředitel veletrhu Jindřich Jirásek.

Veletrh byl prošpikován bezpečnostními kamerami, hlídala ho agentura a strážce si mohli najímat i jednotliví vystavovatelé. Zloděje to ale nezastavilo. "Bohužel tohle je bolest všech veletrhů. Teď jedeme z veletrhu v Maastrichtu, to je největší veletrh na bankovky. A ukradli tam bankovky za 100 tisíc euro (asi 2,4 milionu korun, pozn. red.)," dodal Jirásek.

Není vyloučeno, že všichni zloději z Letňan pocházejí z jedné kriminální skupiny. Takové akce jsou u balkánských gangů oblíbené podobně jako blesková přepadení obchodů s luxusními hodinkami.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.