Extrémní počasí sužovalo Evropu. Někde byly bouřky, jinde zase vedra

Jako rozbitá autodráha vypadá po sesuvu půdy dálnice nedaleko švédského Göteborgu. Oblast o víkendu zasáhly prudké deště a půda nedokázala včas pojmout velké množství vody. Bahno se pak sesunulo i s vozovkou. "Vykáceli tady les. Už tehdy jsme si říkali, kam asi všechna ta dešťová voda půjde?" řekla tamní obyvatelka Maria Vinbladová.

Silné deště, hromy a blesky zasáhly v neděli i Maďarsko. Daleko víc škody ale udělaly bouřky v Rumunsku. Tam déšť doprovázelo i krupobití, které poničilo auta i střechy domů. Z některých oblastí dokonce lidé hlásili tornádo.

[chooze:article;value:523656]

"Byla to opravdu silná bouřka. Dostali jsme na mobil varování a do pěti minut přišlo tornádo. Kvůli hluku bouchajícího železa jsme se navzájem ani neslyšeli," popisovala Rumunka, která v oblasti žije.

Zatímco východní Evropa se vypořádává s následky bouří, Španělsko zažívá nebývale horký podzim. Vysoké teploty místním lidem ale už lezou na nervy. V některých oblastech je stále kolem 36 stupňů Celsia.

"Je velké teplo, musíte neustále hledat stín a i tak je to špatné. Teplota musí o pár stupňů klesnout, aby se tu život mohl vrátit zase k normálu," stěžoval si obyvatel španělské Sevilly.

[chooze:article;value:523498]

Bláznivé počasí ale není pouze záležitostí Evropy. Kroupy o velikosti golfových míčků poničily kapoty aut v Texasu a východ Spojených států se vypořádává s následky bouře Ophelia. Úplně jiné starosti ale mají v Brazílii. Pláže u známého Ria de Janeira jsou stále plné lidí.

A to i přesto, že v Jižní Americe je momentálně zimní období. "Myslím, že důvod proměnlivého počasí je globální oteplování. Obávám se, že náš dopad na planetu je příliš velký," myslí si obyvatel Ria de Janeira Luiz de Andrade.

Vlna vysokých teplot podle meteorologů zatím nekončí. Kvůli nadprůměrným teplotám brazilské úřady vydaly výstrahu téměř pro polovinu území.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.