Bývalý Trumpův poradce varuje: Čína je na pokraji hluboké krize. Si to zhoršuje

Působení prezidenta Si Ťin-pchinga v čele jeho země není zcela prospěšné. Kontroverzní názor se pro britský Express nebál vyslovit americký diplomat a právník John Bolton, který má bohaté zkušenosti z Bílého domu a býval též velvyslancem Spojených států v OSN.

"Si Ťin-pching a komunistická strana znovu centralizovali kontrolu nad ekonomikou způsobem, který nebyl vidět od dob Mao Ce-tunga. Udělali to záměrně, i když věděli, a ve skutečnosti uznali, že riskovali pomalejší tempo ekonomického růstu, protože chtěli posílit svou politickou kontrolu," uvedl mimo jiné Bolton.

Podle něj ale Čína čelí hned několika významným problémům současně. Jde například o nespokojené regiony, které "nechtějí být součástí Číny", jako Tibet, o historické dělení na sever a jih či moderní dělení na bohaté pobřeží a relativně chudší venkov země.

Čína se také vzpamatovává z covidu pomaleji, než se čekalo, například některé zprávy naznačují, že mezi mladými lidmi je až dvacetiprocentní nezaměstnanost. Část velkých developerských společnosti, z nichž nejznámější je Evergrande, se pohybuje na hraně bankrotu. A kromě jiného se Čína potýká se stárnutím populace, což je i důsledkem někdejší politiky jednoho dítěte. Ekonomické problémy mohou také prohloubit propast mezi lidmi a rozdělit společnost.

[chooze:article;value:520056]

​Určité nervozity v Pekingu si všímá i BBC. "V posledních měsících vyvolalo zmizení několika vysoce postavených čínských představitelů intenzivní spekulace o tom, zda Si Ťin-pching nezahajuje čistky, zejména mezi představiteli spojenými s armádou," uvádí web britského veřejnoprávního média.

Uznávaní ekonomové dříve předpovídali, že by se čínská ekonomika mohla začít hroutit kvůli prasknutí realitní bubliny a předluženým developerům. Ti podle Ground News postavili obrovské množství bytů, které z velké části zůstávají prázdné a vešlo by se do nich 1,4 miliardy lidí. To téměř odpovídá počtu obyvatel celé země.

Čínský útok na Evropu. Mnichovský autosalon ovládla elektroauta z Asie (11/9/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.