Symbol Živnobanky ukradli nacisté. Po 80 letech se vrátil na své místo

Symbol se po 80 letech vrátil na své místo. "Abychom si připomněli, že tato budova byla původně postavena pro Živnobanku, a připomněli si historii," odůvodnil návrat guvernér ČNB Aleš Michl.

"Hrozně si vážím toho, že ctíte tradice. Tradice je jedním ze zásadních faktorů bankovního systému," zdůraznil pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS). 

"Živnostenská banka stála pevně při vzniku Československé republiky a československé měny a stejně tak i u kořenů tehdejší hospodářské prosperity republiky. Věřím, že právě to, že se na budovu dnes její iniciály vrátí, nás symbolicky přiblíží hodnotám, za nimiž instituce, která si ji postavila, vždy pevně stála," prohlásil Michl.

[chooze:article;value:523095]

Budovu, ve které nyní sídlí ČNB, nechala vystavit Živnostenská banka v letech 1935 až 1942 podle návrhu architekta Františka Roitha. Okenní mříže v přízemí ale byly podle jeho názoru příliš strohé. Doplnil tedy iniciály ŽB.

Během druhé světové války banka změnila svůj název. V souvislosti s vývojem na frontě okupanti nařídili likvidaci dekorativních prvků budov, které se měly roztavit a použít pro válečné účely. V roce 1943 proto musely z okenních mříží zmizet také iniciály ŽB.

Ty se při pozdějších rekonstrukcích budovy nevracely. Nyní ale v budově bude aspoň jeho replika, kterou vyrobila umělecká slévárna HVH.

"Instalace bronzových iniciál Živnostenské banky navrátí budovu dnešní centrální banky do podoby krátce po její dostavbě a zároveň se tím obnoví jeden z jejích významných původních dekorativních prvků, který z ní byl ve 40. letech minulého století odstraněn z rozhodnutí nacistické okupační správy," vysvětlil hlavní archivář ČNB Jakub Kunert.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.