Zápach z úst může značit vážnou nemoc. Lze mu ale snadno předejít

Zápach z úst není nikdy příjemný, ale málokdo ví, že někdy může signalizovat znepokojivý zdravotní problém. Odborníci varovali, že například zápach z úst podobající se zápachu "shnilých vajec" může upozornit na problémy se střevy. Naštěstí se s tím prý dá snadno bojovat, píše deník The Mirrror

Výzkum společnosti OMED Health, která testuje zdraví střev, odhalil, že pach "shnilých vajec" lidem dokáže poskytnout informace ohledně stavu jejich gastrointestinálního systému.

Výrazný zápach je totiž způsoben sirovodíkem, tedy plynem produkovaným specifickými bakteriemi v lidském střevě. A i když je přítomnost sirovodíku v dechu normální, tak jeho vysoké hladiny jsou spojovány s několika vážnými trávicími chorobami.

[chooze:article;value:521542]

​"Vysoké koncentrace sirovodíku ve střevech jsou spojeny s řadou trávicích problémů, včetně zánětlivých onemocnění střev, jako je Crohnova choroba, ulcerózní kolitida či syndrom dráždivého tračníku," vysvětluje doktorka Nabeetha Nagalingamová ze společnosti OMED Health.

Boj se zápachem

Se zápachem úst se naštěstí podle odbornice dá bojovat. Jedním z nejúčinnějších způsobů, jak střevním problémům předcházet i je léčit, je dieta. Je prý také dobré zkusit si "pohrát s jídlem", aby člověk zjistil, co spouští jeho příznaky. Obecně je podle expertů vhodné jíst méně jídel s vysokým obsahem síry. Mezi ty patří například vejce, drůbež, ryby a rostliny, jako je česnek, cibule a pórek, a také zelenina, jako je kapusta, zelí a brokolice.

Při snižování zápachu z úst jsou podle expertů užitečná také probiotika obsahující bakteriální kmeny Lactobacillus a Bifidobacteria. Je vhodné si také promluvit se svým lékařem.

Zdraví ohrožují i poruchy spánku. Potíže se spánkem mají v Česku až čtyři miliony lidí, podívejte se, jak se problém řeší:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.