Vláda chce, aby se na severu Čech těžilo lithium. Kraj žádá více informací

Lithium by se mělo těžit na Cínovci v Ústeckém kraji. Zpracovatelský areál vzniká u Újezdečku na Teplicku.

"Je ve fázi dokončování finální studie proveditelnosti, která má momentálně přes tisíc stran," informoval o postupu investora ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN). Nejvíce dotčenými obcemi jsou podle něj Dubí, Košťany a právě Újezdeček.

"Je potřeba, aby dotčené obce, samosprávy i kraj dostaly větší množství informací od investora. Domluvili jsme si způsob, jak toho dosáhneme," prohlásil Fiala.

[chooze:article;value:504776]

Ustanoví se tedy pracovní skupina, jejíž součástí bude i vládní garant, který bude dávat pozor na to, aby se k obcím a kraji dostalo co nejvíce informací, na jejichž nedostatek si starostové stěžovali.

"Těžba lithia je důležitá, zástupci samospráv i kraje řekli, že věří, že těžba bude probíhat, nechtějí tomu zabránit," sdělil Fiala. Pouze podle premiéra požadují, aby projekt zohledňoval zájmy tamních obyvatel.

"Úspěch v těchto projektech by byl pro naše hospodářství obrovským impulsem," myslí si Fiala.

"Ústecký kraj trvá na tom, aby se lithium těžilo za předpokladu, že všichni budou mít informace, jaký to bude mít dopad, jaké budou příležitosti, jaké budou kompenzace," zdůraznil hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller (ANO).

[chooze:article;value:513780]

"Investor doposud komunikoval v parametrech, který mu ukládá legislativa," vysvětlil Fiala. Nyní bude podle něj sdílnější.

Vláda jednala i o dopravní infrastruktuře v Ústeckém a Karlovarském kraji. "Kvalitní dopravní spojení je věc, kterou potřebujeme. V České republice neodpovídá tomu, co bychom si představovali, víme o tom," poznamenal předseda vlády. "Potenciál Ústeckého i Karlovarského kraje by byl větší, než je nyní, pokud by se dokončila dopravní infrastruktura," dodal.

Mezi významnými projekty, které se momentálně dokončují, zmínil například obchvat Loun na dálnici D7, čtyřproudový tunel u Bíliny nebo přípravu vysokorychlostní tratě z Prahy do Lovosic. 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.