Banka kvůli bezpečnosti přišla se změnou. Musíme kupovat nové telefony, zuří klienti

S velkou změnou, ke které se banka odhodlala po hackerských útocích z minulého měsíce, někteří klienti nesouhlasí. "Prakticky nutí majitele starších mobilních telefonů s verzí operačního systému Android 7.0 k výměně telefonu, jinak jim od 1. listopadu přestane fungovat KB klíč," postěžovala si například paní Alena.

"Přiznám se, že mě to dost naštvalo, v dnešní ekonomicky náročné době ne každý má chuť měnit mobilní telefon, který je jinak naprosto funkční (mám Redmi Note 4)," prohlásila.

Podle banky je systém zastaralý. "K blokaci dochází, protože Android 7.0 je operační systém, který vznikl v roce 2016, a nyní je již v beta verzích nejnovější operační systém Android 14. Nelze neustále při vývoji aplikací přidávat nové verze, které jsou i z pohledu podmínek aplikačních storů (obchody s aplikacemi, pozn. red.) nutné, a současně podporovat všechny staré," upozornila mluvčí Komerční banky Šárka Nevoralová.

[chooze:article;value:520439]

Dalším důvodem je i bezpečnost. "Každá nová verze má bezpečnostní záplaty, ale Android 7 nebyl od Googlu již dlouhou dobu aktualizován. KB Klíč je poslední KB aplikace, která na Android 7.0 běží, například Mobilní banka, Mobilní banka Business a KB SKyline aplikace již nejsou podporované delší dobu. Dále nová aplikace KB+ byla implementována pro Android 8.0 a vyšší," poznamenala Nevoralová.

Nový telefon ale podle ní lidé kupovat nemusí. "Pokud klient nechce nový telefon, pak musí přejít na přihlašovací metodu, které říkáme bezpečnostní heslo, a bude se do internetového bankovnictví přihlašovat přes přihlašovací jméno, heslo a kód, který mu budeme zasílat do SMS," poradila.

S tím, že mohou být staré verze operačního systému problém, souhlasí i IT expert Miloslav Lujka. "Android od nějaké verze už není záplatovaný, nejsou vydávané aktualizace a na spoustě telefonů, na rozdíl od iOS, vydrží operační systém aktualizovaný jenom dva roky. Google telefony se mohou sice aktualizovat až pět let, kdežto u zařízení třeba u Samsungu je to dva tři roky. Lidé ale standardně mají telefony tak pět let," vysvětlil pro TN.cz.

[chooze:article;value:520072]

"Android je z podstaty otevřený operační systém, existuje spousta volně dostupných nástrojů pro hackování těch telefonů. Více se to chová jako počítač než uzavřený operační systém telefonu," sdělil. "Je to extrémně děravá věc. Když v rámci phishingu někdo pošle na Android e-mail, kde je jednoduché kliknout, tak je tam i jednoduché nainstalovat různé scammery, různé key logy, dá se zaznamenávat celá klávesnice, celá obrazovka, dá se ovládat na dálku, což iOS neumožní" dodal. 

Pokud by tedy kvůli zastaralému systému někdo ukradl peníze jejich klientů, dostala by se Komerční banka do problémů. "Velké organizované skupiny většinou policie nenajde, banka tak má dvě možnosti. Buď klientovi vrátí peníze, nebo nevrátí a může říct, že to je chyba klienta, což ve většině případů je, ale pak si zkazí reputaci, protože o tom budou všichni psát. Z té banky pak začnou klienti odcházet," uvedl Lujka. "Komerční banka tak chce ochránit klienty a snížit riziko nějakých děr," doplnil.

"Můj názor je, že k tomu kroku postupně přistoupí každá banka. Aplikace se mění, využívají nových vlastností nových operační systémů a nikdo nebude držet jednu funkční aplikaci na patnáct dvacet let," avizoval IT expert.

Jaký máte operační systém, zjistíte jednoduše

"Klienty, kterých se to týká, jsme informovali dostatečně dopředu," sdělila Nevoralová. Pokud ale přesto máte obavy, že je váš operační systém zastaralý a informace se k vám nedostala, zjistíte to poměrně jednoduše.

Stačí se podívat do nastavení. Tam kliknete na ikonku O telefonu (názvy se mohou podle telefonu lišit, na některých se jmenují například Informace o telefonu). Následně se vám v jedné z kolonek zobrazí verze systému, kterou máte.  

Nevíte, jaký je váš operační systém v mobilu? Máme pro vás návod (09/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.