Meteorologové upřesnili předpověď na podzim. El Niño udeří razantněji

Podzimní teploty budou zřejmě nadprůměrně vysoké. Počasí ve zbytku září v Evropě ovlivní teplejší západní proudění, v dalších měsících se do něj promítne zesílený jev El Niño.

Upozornil na to odborný portál Severe Weather. "Při pohledu na zářijové modely pro Evropu je zřejmé, že teploty budou mnohem vyšší než v uplynulých letech. Způsobuje to silné jižní proudění nad kontinentem," vysvětlili meteorologové.

[chooze:article;value:521755]

Letní teploty vydrží do pátku i v Česku, budou se pohybovat kolem 25 stupňů Celsia. Potom už se začne pozvolna ochlazovat, bude kolem 20 stupňů, příští týden mají ale teploměry opět ukázat až 26 stupňů, předpovídá Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). 

Výrazně nad průměrem mají být teploty v Evropě i v říjnu. Vyplývá to z modelu Evropského centra pro střednědobé předpovědi počasí (ECMWF). "Díky vysokému tlaku a jihozápadnímu proudění bude na velké části kontinentu teplejší počasí, než je obvyklé pro tuto roční dobu," říkají experti.

[chooze:article;value:522711]

V západní a střední Evropě by také mělo častěji pršet. Naplno se má El Niño projevit v listopadu, na horách kvůli tomu podle ECMWF spadne mnohem méně sněhu než v předešlých letech.

Teplá fáze jižní oscilace El Niño po třech letech vystřídala studený protějšek zvaný La Niña letos na jaře a přetrvat má přinejmenším do první třetiny příštího roku. 

Teplé počasí přeje hlavně zahrádkářům. Radost mají ale i provozovatelé koupališť (18. 9. 2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.