Rodiny drtí drahota, nemají na kroužky pro děti. Pojišťovny i stát nabízí pomoc

Se začátkem školního roku se vrací také dětmi milované kroužky. Zapsání ratolestí na mimoškolní aktivity ale není levná záležitost a spolu s ostatními výdaji v tomto období to může vytvořit pořádný zub do rodinného rozpočtu. Naštěstí existují způsoby, jak peněžence ulevit.

Příspěvky pojišťoven

Stabilním přispěvatelem na některé kroužky jsou už tradičně zdravotní pojišťovny. Ty podporují především sport.

[chooze:article;value:522065]

Všeobecná zdravotní pojišťovna přispívá na pravidelnou mimoškolní pohybovou a sportovní aktivitu dlouhodobého charakteru pro děti do 18 let 1 000 korun. Z příspěvku jde hradit také sportovní prohlídku u lékaře, startovné či členský poplatek. Mladiství mezi 15. a 18. rokem můžou peníze využít i na sportovní permanentku.

Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra ČR kromě příspěvku 1 500 Kč na sportovní kroužky a cvičení dětí s rodiči nabízí zvlášť stejnou částku také na plavecký výcvik či členství v plaveckém oddíle.

U Vojenské zdravotní pojišťovny můžou děti jednou ročně čerpat až tři různé příspěvky spojené se sportem. Na běžné sportovní kroužky je možné čerpat až 1 000 Kč, na plavání pak 500 Kč. Proplatit lze také třeba sportovní přilbu do výše 500 Kč nebo sportovní prohlídku do výše 250 Kč.

U RBP, zdravotní pojišťovny můžou dětští klienti dostat až 500 Kč na plavání, aktivním sportovcům pak pojišťovna přispívá dalších 500 Kč na pravidelnou prohlídku či na členské a registrační poplatky se sportem spojené. Pravidelní uživatelé aplikace MY213 pak můžou dostat také 500 Kč na sportovní kroužek či pravidelné tréninky.

[chooze:article;value:521894]

Česká průmyslová zdravotní pojišťovna nabízí dětem příspěvky do celkové výše 1 500 Kč. Čerpat jde třeba příspěvek na organizované plavání pro děti do 10 let až 1 000 Kč a na sportovní kroužky až 500 Kč. Stejnou částku, tedy 500 Kč, jde čerpat také na ochrannou přilbu nebo na sportovní prohlídku.

Zaměstnanecká pojišťovna Škoda nabízí mladým pojištěncům do 18 let v rámci programu Sport junior na pohybové aktivity, pomůcky pro prevenci úrazů, sportovní prohlídky, sportovní tábory a sportovní kroužky ve škole příspěvek do 700 Kč.

Oborová zdravotní pojišťovna má systém čerpání benefitů komplikovanější. Benefity je totiž možné čerpat jak přes takzvané kupóny, tak prostřednictvím kreditů na tzv. Vitakartě, které klienti získávají za různé aktivity. V rámci kupónů pojišťovna běžně dětem přispívá na kroužky a další sportovní aktivity částkou 1 000 Kč. Letos už jí ale peníze na podporu mladých došly. 

"Vzhledem k enormnímu zájmu o tento program v letošním roce a kvůli vyčerpání celého letošního rozpočtu už v polovině roku jsme ho museli ke 30. 6. uzavřít a nově otevřený bude v roce 2024," vysvětlil pro web měšec.cz mluvčí pojišťovny František Tlapák.

[chooze:article;value:522410]

Příspěvky měst

Svým občanům na kroužky přispívají také některá města. Podmínky se ale liší, a to nejen napříč kraji či okresy, ale velmi často i mezi jednotlivými městskými částmi. Je proto potřeba trochu zapátrat, jak je to právě u vás.

Například v Praze přispívají dětem na volnočasové a sportovní aktivity městské části Praha 5, Praha 6 a Praha 17. U Prahy 5 je výše příspěvku 1 300 Kč na dítě, u Prahy 6 je to 800 Kč, Praha 17 letos podpoří děti částkou 1 200 Kč.

Slezská Ostrava pak má připraveno pro děti a mládež s trvalým pobytem v tomto městském obvodu dvakrát 500 Kč, celkově tedy 1 000 Kč. Ty je možno využít na kroužky a tábory po celé Ostravě. 

Podporovat kroužky plánuje taky třeba Brno, a to dokonce částkou 4 000 korun. Platit to má ale jen pro domácnosti s ročním příjmem pod 750 tisíc korun ročně a až od příštího školního pololetí. Žádat o slevy na kroužky bude údajně možné prostřednictvím portálu BrnoID. Informoval o tom web iDnes.

[chooze:article;value:521253]

Pro lidi ve finanční nouzi

Další příspěvky jsou tady pro rodiny, které se ocitly v nouzi. Jeden z nich poskytuje projekt České rady dětí a mládeže Darujme kroužky dětem. Ten rodičům nabízí příspěvky na kroužky za až 2 000 Kč za pololetí (čtyři příspěvky po 500 Kč), tedy celkem 4 000 Kč za školní rok. Příspěvek je určen rodičům, kteří pobírají přídavek na dítě, příspěvek na péči, odměnu pěstouna nebo příspěvek při pěstounské péči.

Zažádat si o něj můžou taky rodiny ukrajinských uprchlíků, jejichž příjem nepřevyšuje 3,4násobek životního minima a jejíž členové pobývají v ČR na základě víza za účelem strpění nebo víza za účelem dočasné ochrany.

Na výdaje spojené s mimoškolními aktivitami je podle ministerstva práce a sociálních věcí možné použít také jednorázové dávky pomoci v hmotné nouzi neboli mimořádnou okamžitou pomoc.

"Každému se může stát, že se jeho rodina náhle dostane do těžké životní situace. Nikdo v takové chvíli nechce, aby tím trpěly děti. Proto pomůžeme rodinám, které nemají dostatek peněz na úhradu školních pomůcek, nákladů spojených s účastí dítěte na škole v přírodě, sportovní činnosti nebo kroužků," prohlásil ministr Marian Jurečka (KDU-ČSL).

O dětské kroužky je enormní zájem. Některé se zaplnily už na začátku prázdnin:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.