Antarktida se otepluje extrémně rychle. Tak dramatický vývoj vědci neočekávali

Jižní kontinent se otepluje mnohem rychleji než zbytek světa, zjistili vědci z francouzské laboratoře pro klimatické a environmentální vědy analýzou ledovců. Výsledky jejich studie byly publikovány v časopise Nature.

Současné oteplování na Antarktidě je podle vědců o 20 až 50 % vyšší, než předpovídaly klimatické modely. Největší teplotní výkyvy byly zaznamenány v letních měsících, kdy je sluneční záření silnější.

[chooze:article;value:457662]

Pravidelná meteorologická měření na kontinentu probíhají již od 50. let minulého století. Analýza je ztížena umístěním těchto měřicích stanic, které se nachází převážně na pobřeží, a nedokáží tak zachytit situaci ve vnitrozemí. Je tak v podstatě nemožné s jistotou určit vývoj teplot na jižním pólu, upozorňuje francouzský Le Monde.

Nečekaný nárůst teplot je v těchto oblastech způsoben přítomností oceánu, který absorbuje sluneční paprsky. Teplota vody i vzduchu se tímto zvyšuje nepředvídatelně rychleji. Poslední měsíce vědci pozorují zvýšení průměrné teploty na Antarktidě o osm stupňů Celsia, což s sebou přináší mnohé další obavy.

[chooze:article;value:512814]

Strach z úplného roztání kontinentu je zatím zbytečný. Klimatičtí vědci se spíše strachují, že tání ledovců povede k celosvětovému zvýšení hladiny moří rychleji, než se původně předpokládalo.

Do konce roku 2100 se očekává nárůst hladiny až o 1,35 metru, což je o 30 centimetrů více, než přepokládal Mezinárodní panel pro změnu klimatu (mezinárodní uskupení vědců zabývajících se tématem klimatu) před deseti lety.

Za globální oteplování můžou krávy, vypouštějí do ovzduší třetinu všech emisí metanu (7/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.