Policisté mají málo členů, nové lákají na benefity. Ani to ale nezabírá

Příběhy o policejní práci poslouchal už od mala například i pan Vít Jánský z Chomutova, a to od svého tatínka, který u policie pracoval třicet let. "Doma mi vyprávěl takové střípky a mě to strašně bavilo," řekl dnes již vrchní asistent obvodního oddělení policie PČR Chomutov.

Pro práci v policejní uniformě měl ale ještě další důvody. Jedním z nich byly i finance. "Přes veškeré dohady je práce u policie dobře placená," řekl. Právě na peníze policisté nové uchazeče lákají.

[chooze:article;value:522652]

​"Nejvíce medializovaný je především náborový příspěvek, který se ve vybraných krajích pohybuje až do 150 tisíc korun. Nástupní plat policistů přesahuje v současné době 30 tisíc korun hrubého," uvedl mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík.

Průměrný plat policisty se pohybuje okolo 50 tisíc korun. Výše příjmu jednotlivých policistů se ale odvíjí od délky praxe a závisí i na dalších složkách platu. Těmi jsou například zvláštní příplatky, příplatky za vedení či odměny. Hlavním lákadlem, jsou ale výsluhy.

"V případě že policista odslouží patnáct let služby, tak pak má samozřejmě nárok na výsluhový příspěvek," uvedl Moravčík. "S každým odslouženým obdobím se procentuální poměr z hrubé mzdy zvyšuje," dodal.

[chooze:article;value:522638]

​Částka se pak odvíjí od odpracovaných let a výšky průměrné mzdy. Pokud policista pracoval 15 let s průměrnou mzdou 50 tisíc korun, bude dostávat zhruba 11tisícovou výsluhu.

Výhodou práce u policie je ale také například nadstandardní šestitýdenní dovolená. Policistů je i přes to stále málo. Například v Chomutově jich chybí více než sto. V některých krajích proto snižují své požadavky na uchazeče.

"Kvůli potřebě doplnit stavy policistů v Ústeckém kraji oslovuje policie také uchazeče bez maturity. Ti však mohou sloužit pouze na určitých pozicích, ale vždy pod vedením zkušenějšího policisty," uvedl mluvčí policie Ústeckého kraje Kamil Marek. Pokud si maturitu nedodělají, nemohou pak postupovat na vyšší pozice.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.