Kartáček do koupelny nepatří, protestuje zubař. Lidem hrozí velké riziko

Asi většina lidí si nechává kartáček na umyvadle v koupelně. Ač se to mnohým může zdát logické, podle zubaře a ředitele zubní kliniky Payala Bhally jde o velmi nehygienickou záležitost. "Pokud lidé nechávají zubní kartáček v koupelně, mohou ho tím vystavovat nečistotám. Míra rizika se samozřejmě liší podle konkrétního prostředí koupelny a jejího uzpůsobení," vysvětlil portálu Mirror zubař.

Nejhorší varianta prý nastává ve chvíli, kdy mají lidé v koupelně záchod. "Když toaletu splachujete, a to zejména s nesklopeným prkénkem, šíří se po celé místnosti malé kapičky vody obsahující bakterie a jiné mikroorganismy. Ty se následně mohou usazovat na povrchu různých věcí, včetně zubního kartáčku, což vede k jeho kontaminaci," popsal Bhalla.

[chooze:article;value:487443]

Člověk by si pak mohl čistit zuby kartáčkem od výkalů. "Je možné, že se tak na kartáčku mohou usadit i částice vaší stolice. Splachováním se uvolňují malé kapičky vody do vzduchu, které mohou obsahovat fekální bakterie a jiné mikroorganismy. Když koupelnu využívá více lidí, může dokonce docházet ke křížové kontaminaci," zdůraznil zubní lékař.

[chooze:poll;value:7d3bcb18a6e56a75de673008c2d1476f4eb741bb;layout:tn_nova]

Podle něj také vadí, že v koupelnách bývá vlhké prostředí. Pokud se tedy na kartáček dostanou bakterie, ještě se na něm množí. "Vlhkost podporuje i růst plísní na kartáčku," varoval podle britského listu Daily Mail lékař.

[chooze:article;value:441454]

Přesto je možné v koupelně kartáček skladovat, lidé by však měli dodržovat několik pravidel, aby riziko kontaminace minimalizovali. "Je nutné kartáček před použitím opláchnout, nechávat ho ve svislé poloze, používat na něj kryt a hlavně u splachování záchodu sklápět prkénko," zdůraznil zubař.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.