Ukrajinci dál dobývají Krym. Zničili systém ruské protivzdušné obrany

Ukrajinci se blíží ke Krymu. Ze severu pomalu postupují ke strategickému městu Tokmak, odkud budou mít na dostřel zásobovací trasu mezi Krymem a Rusy okupovaným Donbasem. Na dálku už druhý den poloostrov Ukrajinci ostřelují raketami. V noci na dnešek se jim podařilo zasáhnout protivzdušný systém S-400.

Zdroje z rozvědky SBU potvrdily, že v noci na 14. září provedlo ukrajinské námořnictvo unikátní operaci poblíž Jevpatorije. Obráncům se podařilo zničit ruský systém protivzdušné obrany Triumph, uvádí server 24tv.ua.

Už ve středu přitom útok na přístavní města na Krymu zasáhl dvě ruská vojenská plavidla. Podle Ukrajinců se jim podařilo zasáhnout výsadkovou loď, a dokonce i potopit ponorku. I z toho důvodu plánuje Ukrajina investovat do dalekonosných zbraní.

[chooze:article;value:522089]

"V příštím roce přidáváme významné prostředky pro obranný průmysl a hlavně na bezpilotní letouny. Jak na nákup toho, co je potřeba v zahraničí, tak na ukrajinskou výrobu," řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Noční vzdušné útoky podniká i Rusko. Drony cílí na přístavní města v okolí rumunských hranic, ze kterých Ukrajinci vyváží obilí. Některé dopadly i na rumunské území.

"Slyšeli jsme zase tři drony. Jeden vybuchl a dopadl někde do pole," uvedl svědek rumunské televizi. "Myslím, že šlo o drony, které byly znehybněné, a proto dopadly na rumunské území," upřesnil Constantin Ciorobea. 

Rumunské obraně se žádný dron překračující jejich území nepodařilo včas zachytit. Z toho důvodu tamní vláda plánuje na hranicích posílit obranu.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.