Ladmanová: Už brzy může EU přestat Česko dotovat. Měli bychom zabrat

Současná Evropská komise je velmi úspěšná. Tvrdí to alespoň šéfka jejího zastoupení v Česku Monika Ladmanová. "Naprostá většina toho, co si v roce 2019 Ursula von der Leyenová a dalších 26 představitelů Evropské komise předsevzali, se jim podařilo splnit. A to přes všechny překážky, které jim stály v cestě, jako byl třeba covid nebo válka na Ukrajině," myslí si Ladmanová.

Stále podle ní ale zůstávají důležité úkoly, které se zatím vyřešit nepodařilo. "Jak řekla předsedkyně von der Leyenová, čísla hovoří jasně, planeta hoří. Je proto potřeba posunout ještě dál to úsilí o to, abychom planetu zachránili," nechala se slyšet.

Jako další možný neúspěch komise jmenovala novou a stále neschválenou migrační dohodu. "Je to věc, o které se stále ještě vyjednává. I v České republice kolem toho běží ostrá debata. A pokud se to nepodaří dotáhnout do blížících se evropských voleb, můžeme mluvit o tom, že je to věc, která se nepodařila," přiznala.

[chooze:article;value:521216]

Češi by pak měli být podle Ladmanové za členství v EU rádi. "Unie je jediný možný projekt, který dokáže zajistit pro mě a moji rodinu bezpečnost a kvalitu života, kterou si představujeme. Jenom blázen si může myslet, že bychom to uhráli sami," řekla. "Každá dálnice, železnice, nemocnice nebo vybavení škol, tam všude najdeme evropskou stopu," uvedla příklady.

Česko by prý ale zároveň mohlo ještě přidat, co se efektivity čerpání evropských peněz týče. Zvláště proto, že chvíle, kdy bude do evropského rozpočtu odvádět více, než z něj dostane, se blíží. "Je pravděpodobné, že se to změní po roce 2027," upřesnila šéfka českého zastoupení s tím, že se můžeme dostat hospodářskými výsledky do skupiny, která bude vyrovnaná, co se týče dávání a získávání peněz.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.