Jurečkových 360 korun rozčílilo důchodce. Absolutní výsměch, vzkazují

Všechny důchody od ledna 2024 narostou o 360 korun. Nikdo nedostane méně ani více. Tento týden to odklepla vláda.

"Toto zvýšení pokryje ten celoroční nápor cenového růstu. Takže ta reálná výše důchodu vzroste o 0,9 procenta," tvrdí ministr práce Marian Jurečka.

Jenomže současná průměrná výše starobního důchodu, a sice 20 216 korun, se nenavýší ani o inflaci. K tomu by bylo potřeba 1 718 korun. Tedy o 1 358 korun víc, než nabízí Jurečka. 

[chooze:article;value:516074]

Lidé jsou z toho rozčarovaní. "To je výsměch, tohle dát důchodcům. Potraviny jsou tak drahé, další věci půjdou zase nahoru. Pryč s touhle vládou," napsala Eliška.

"To je tak na žalobu. Měli bychom tuhle vládu zažalovat. Oni se důchodcům vysmívají, 360 korun, kde na tom byli? To jim vypočítal Stanjura (ministr financí, ODS, pozn. red.)?" rozčílila se seniorka Miluše.

[chooze:poll;value:c2a4747f11b93a0ce484ea4d2e15792502a1b6e4;layout:tn_nova]

"Ceny potravin o 40 procent nahoře a některé i víc, ostatní náklady na bydlení jsou vysoké a opět porostou. Myslím, že důchodci a hlavně ti, kteří jsou sami, budou asi bydlet ve stanech. Dokud se nezvedne většina, tak se bude s lidmi vytírat podlaha," dodal Martin.

Jurečka má ale za to, že se vše vyvíjí správným směrem. "Po červnové mimořádné valorizaci jsme se dostali do situace, kdy zhruba 78 procent starobních důchodů je vyšších než 18 tisíc korun. Je vidět, že důchody dobře pokrývají cenový růst. Ten budou pokrývat důchody i po platnosti změn v důchodové reformě," uzavřel ministr.

Jurečka prozradil, jak od ledna porostou důchody:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.