VÝSTRAHA: Česko zasáhly silné bouřky. Na Moravě padaly kroupy

Český hydrometeorologický ústav vydal výstrahu před bouřkami. Ta platí od středečních 14 hodin do čtvrtečních brzkých ranních hodin. "Očekává se ojedinělý výskyt silných bouřek doprovázených přívalovými srážkami s úhrny přes 40 mm, během dne i nárazy větru kolem 20 m/s a kroupami do 2 cm," varovali meteorologové.

Bouřky mají zasáhnout takřka celou Moravu a Slezsko. Výstraha platí pro celý Jihomoravský, Olomoucký, Zlínský a Moravskoslezský kraj. Zasaženy mají být také východní části kraje Pardubického, Jihočeského a Kraje Vysočina.

​Silné bouřky zasáhly nejdříve Olomoucký kraj, kam dorazily už kolem 14. hodiny. Na Prostějovsku se voda z polí prohnala obcí Dzbel. "Na místě je šest jednotek, které čistí těžkou technikou propustky, aby voda mohla odtéct. Začínají čerpat vodu ze sklepů. Situaci v okolí monitorujeme," uvedli hasiči. U Moravské Třebové pak silnici zasypaly kroupy.

​V Jihomoravském kraji udeřily bouřky v podvečer. "Od 16:30 do 19. hodiny evidujeme v souvislosti s bouřkami okolo tří desítek událostí. Nejvíce jich je na Boskovicku. Jedná se převážně o čerpání vody," uvedli tamní hasiči. Silnou průtrž mračen ale lidé zaznamenali také například na Znojemsku. 

[chooze:article;value:522030]

Na celé Moravě lze podle meteorologů lokálně očekávat přívalový déšť, který může přinést rozvodnění malých toků, zatopení podchodů, podjezdů, vyschlých koryt nebo sklepů apod. Nárazy větru pak mohou lámat větve stromů.

Nebezpečí můžou představovat také kroupy a blesky. Meteorologové proto varují v odpoledních hodinách před pohybem venku. Na pozoru by se měli mít také řidiči a jízdě v bouřce případně uzpůsobit rychlost jízdy.

Meteorologové vydali výstrahu před bouřkami. Mají zasáhnout hlavně Moravu:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.