V Česku jsou statisíce zbytečných značek. Prahu proto čeká velká revize

V Praze je blaze – takový názor zřejmě nesdílí řada řidičů. Na jediném kilometru tam na šoféry číhá v průměru dvaasedmdesát značek. A to nejen těch dopravních, ale i orientačních – tedy takových, které ukazují směr třeba k nákupním centrům anebo do firem. Přitom v některých vyspělých zemích je trend opačný.

"Jestliže je přeznačkováno, řada značek není dostatečně vidět, řada značek je poškozených, tak zkrátka a dobře ti řidiči nejsou schopni a kolikrát ani ochotni to vnímat," uvedl dopravní expert Roman Budský.

"Prokazuje to, že jakmile si zvykneme na to, že je přednost zprava, tak tam nemusím mít konec hlavní ulice, dej přednost zprava. Skutečně máme takových značek přehršel. Ta chaotičnost, nebo ta nepřehlednost přivádí řidiče k tomu, že neví, co má udělat," uvedl mluvčí Ústředního automotoklubu České republiky (ÚAMK) Igor Sirota.

[chooze:article;value:520768]

​A právě v takových chvílích, kdy řidič začne zmatkovat, podle dopravních expertů často dochází k dopravním nehodám. Pražský magistrát se rozhodl část značení odstranit. "Postupně k odstraňování těchto cedulí dochází, jedná se ale pouze o komerční a samostatně stojící cedule. Nejsou to tedy cedule na sloupech veřejného osvětlení nebo ty hnědé cedule, které navigují řekněme k veřejnému zájmu," dodal mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman.

Jenže podle některých odborníků zrušení komerčního značení ztíží některým řidičům život. "Hlavním cílem směrových tabulí bylo a stále je zlepšit orientaci řidičů a zvýšit bezpečnost na komunikaci. Odhaduji, že digitální navigaci používají v České republice dva až tři miliony lidí," uvedl zakladatel systému směrové navigace v Praze Peter Ralbovský.

[chooze:article;value:518941]

​Některá města v republice i části hlavního města se rozhodly zajít ještě dál. Kromě směrových tabulí ubírají i na dopravních značkách. Třeba Praze 7 se to povedlo díky zavedení rychlostní zóny třicet. "Tam, kde to křižovatky umožňovaly, jsme odebrali některé příkazové nebo zákazové značky, které při tom snížení rychlosti byly nadbytečné," řekl místostarosta Prahy 7 Pavel Zelenka (Praha 7 sobě).

Méně dopravních značek se osvědčilo i severočeské Kadani, středočeským Říčanům a radnici ve Slaném. Podle expertů by neuškodilo ubrat značení i kolem některých dálnic. "Na dálnicích je v průměru 24 značek na kilometr, ale například na dálnici D8 je jich 32," dodal Igor Sirota. O umístění anebo odstranění dopravních značek si rozhodují města a obce, kolem dálnic ministerstvo dopravy.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.