Rvačky do politiky nepatří. Nejsme na tom tak zle jako Slováci, řekl Skopeček

Slovensko od rána řeší potyčku bývalého premiéra Igora Matoviče (OĽaNO) a exministra vnitra Roberta Kaliňáka (Směr). Po nadávkách totiž přišel i fyzický útok, o kterém si můžete přečíst ve článku zde. "Nám všem musí být líto, kam se Slovensko dostalo. Tamější politická scéna se dostala někam, kam pevně věřím, že se ta česká nikdy nedostane," zmínil Skopeček.

Podle místopředsedy české Sněmovny je to důsledek ideového vyprazdňování politiky, což prý platí pro celou řadu zemí. "Lidé, kteří tu politiku dělají, mají mít nějakou míru zkušeností. Málokdy platí, že se vytáhne někdo z klobouku, kdo je absolutně čistý, dokáže nahradit tradiční politiky a zvládá to dělat od začátku naprosto bezvadně, na rozdíl od předchůdců. Nechci soudit, kdo je na Slovensku větší, nebo menší zloduch," doplnil. 

[chooze:article;value:522133]

​Atmosféra na politické scéně v Česku také bývá poměrně vyhrocená. "Fyzické násilí nepatří do žádné scény života a už vůbec ne do politiky. I když se říká, že politika je obrazem společnosti, tak když se někdo popere na ulici, je to něco jiného, než když se poperou špičkoví politici. Míra naší odpovědnosti je větší, než když se poperou chlapi v hospodě," řekl Skopeček.

Místopředsedkyně Sněmovny Věra Kovářová (STAN) chystá etický kodex poslance, jehož součástí má být seznam zakázaných slov, která by v dolní komoře neměla zaznívat. "Uvidíme, s čím přijdou. Já jsem přesvědčen, že důležitější je být vychován a začít každý sám od sebe," dodal k tomu Skopeček s tím, že podle něj kodex k lepší situaci ve Sněmovně nepomůže. 

[chooze:article;value:520959]

V rámci pořadu Napřímo se pak vyjádřil i ke konsolidačnímu balíčku, který je stále na jednáních poslanců palčivým tématem. "Krvavý je ten kompromis zejména z hlediska zvýšení daní, nemocenská u zdanění fyzických osob, daň z nemovitostí a tak dál. Je to po osmi letech a po dvou vládách první vážný pokus něco dělat s neudržitelnými veřejnými financemi v Česku," nastínil Skopeček.

"Mám radost, že se někdo odhodlal s veřejnými financemi něco dělat. Ale jako liberálního ekonoma a pravicového politika mě samozřejmě trápí to, že bych si tu konsolidaci představoval více na straně výdajové a méně na straně příjmové," uzavřel místopředseda. 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.