PŘEHLED: Jednotná železniční jízdenka podraží. Roční jízdné skoro o tři tisíce

Cena železniční jízdenky, která platí pro vlaky třinácti dopravců, by měla zdražit s novým jízdním řádem od 10. prosince. Její cena se zvýší zhruba o 15 procent, vyplývá z přepočtu webu zdopravy.cz na základě aktualizovaného cenového věstníku ministerstva financí. 

Zdražení se má dotknout i jednorázových jízdenek, například na trase z Prahy do Ostravy si cestující připlatí o zhruba 60 korun. Půlroční jízdné se zvýší o téměř dva tisíce korun a roční kategorie oproti nynějším cenám stoupne až o tři tisíce korun. Přehled cen podle nového výměru tohoto typu síťových jízdenek pro druhou třídu je k dispozici v tabulce v článku. 

Jízdenku OneTicket spravuje Centrum dopravních informačních systémů ministerstva dopravy (Cendis), které tvrdí, že popularita jízdného bez ohledu na dopravce stoupá. Podle posledních dat tohoto státního podniku se minulý rok prodalo zhruba 2,4 milionu těchto jízdenek, což je zhruba dvakrát víc než v předchozím roce. 

[chooze:article;value:508116]

Jednotná jízdenka se nevyplatí, říká expert 

Podle expertů ale není tato plošná jízdenka pro cestující po Česku příliš výhodná a je zbytečně nákladná. "Není nastavená dobře. Když si člověk koupí jízdenku na celou trasu přes více dopravců, tak ta jízdenka je ve většině případů až o stovky korun dražší, než kdyby si koupili tu jízdenku zvlášť na jednotlivé dopravce," řekl prezident Svazu cestujících ve veřejné dopravě Miroslav Vyka pro TN Live. Lidem doporučil hledat daleko levnější jízdenky přes jednotlivé e-shopy na internetu. 

Ministerstvo by však podle něj mělo podobně jako v Rakousku do tohoto typu jízdenky zahrnout i další typy hromadné dopravy, jako jsou autobusy nebo všechny příměstské spoje. "V porovnání se západní Evropou sice máme levnější jízdné, ale když se podíváte na to, co zavedli v Rakousku, tak tam je to pro cestující výrazně jednodušší. Ministerstvo dopravy by se mělo zamyslet a přesunout ji tak, aby mohla fungovat v celém Česku na veškerou veřejnou dopravu," představil svůj návrh k ulehčení cestování. 

Od letošního září zdražily některé dopravní podniky jízdné, ve Zlíně platí víc i studenti: 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.