O důchod bude možné žádat i on-line, rozhodli poslanci

Elektronické podání žádosti o důchody bude možné od 1. prosince přes webovou službu České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ). "Jde o komplexní službu vyžadující aktivní přístup žadatele," napsalo ministerstvo v návrhu zákona, který nyní míří do Senátu.

Do portálu se budou moci uživatelé přihlásit pomocí datové schránky nebo bankovní identity. Když se přihlásí, uvidí návrh formuláře s daty ČSSZ, které může žadatel potvrdit nebo jinak doplnit a upravit. 

[chooze:article;value:520951]

Poslanci se dostali ke schvalování této novely zákona o organizaci a provádění sociálního zabezpečení po týdnu, v tom minulém se kvůli obstrukcím opozičních hnutí ANO a SPD k bodu nedostali. 

Ve třetím čtení prošla novela i s úpravou placeného volna pro zaměstnance na dětských táborech a podobných akcích. Novela upravuje také dřívější termín výplaty penzí, nově by je měli důchodci dostávat pouze v první polovině měsíce. 

"Termínů výplat důchodu bude jenom pět," řekl ve Sněmovně ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). V současnosti je termínů 12, nově ale budou muset být jen do 14. dne v měsíci, aby tak důchodci mohli pobírat penze dřív. O ty budou moci podle zákona žádat na každém úřadu. 

[chooze:article;value:520325]

​Ve druhém čtení poslanci potvrdili i o návrh ohledně investičních pobídek. Resort průmyslu a obchodu bude nově muset vládě předkládat jenom strategické pobídky. Sněmovna má na programu také volbu člena širšího vedení Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). 

​Jednat by mohli i o novele zákona o matrikách. Podle něj by mohly páry stejného pohlaví uzavřít registrované partnerství na jakémkoliv matričním úřadu v Česku. Další návrhy zmiňují třeba to, že by mohli partnerství lidé uzavírat i pouze před senátory nebo poslanci. 

V zahraničí si lidé oproti Česku více šetří na důchod, říká ekonom (09/2023): 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.