Hygienici na letních akcích. Předpisy porušily desítky stánkařů

Hudební festivaly, kulturní a sportovní akce, koupaliště nebo kempy. Hygienici se během prázdnin nezastavili. Třeba ti na Vysočině provedli skoro 200 kontrol v letních provozech rychlého občerstvení.

Ne všichni ale měli vše v pořádku. Předpisy porušila více než čtvrtina stánkařů. Kontrolovaným provozovatelům často chyběla správná povolení nebo u jídel neměli uvedené informace o alergenech. Našla se ale i závažnější pochybení.

"Nejčastějším proviněním bylo běžné porušení provozní hygieny. Například, že stánek nebyl připojen na pitnou vodu, případně byl špatný postup při rozmrazování polotovarů," komentuje mluvčí Krajské hygienické stanice Vysočina Jana Böhmová.

[chooze:article;value:514844]

Třeba na červencovém jihlavském hudebním festivalu našli hygienici různá pochybení u poloviny kontrolovaných prodejců. Hříšníci vyfasovali několikatisícové pokuty a příště už je organizátoři na festival nepustí.

"Dbáme na to, aby stánkaři měli všechno, co mají mít. Aby měli potraviny správně uschované," říká pořadatel Vysočina festu Jakub Nováček. "Hlavní je čistota a aby jídlo nebylo staré a prošlé," říká festivalový prodejce Tomáš Rambousek, u kterého proběhla kontrola v pořádku. "Prodáváme víno, takže je třeba jej držet v chladu a mít všechno v čistotě," sdělil Miloš Jirásek, manažer vinařství Hnanice.

Další desítky pokut za nedodržení hygienických předpisů rozdali kontroloři během prázdnin i provozovatelům letních dětských táborů nebo prodejcům zmrzliny.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.