Poslanci schválili novelu zákoníku práce včetně přesčasů lékařů

Po více než šesti hodinách jednání poslanci schválili program úterní schůze, koaliční zákonodárci přehlasovali své kolegy z opozice. Hned v úvodu jednání si poslanci odhlasovali, že můžou jednat i po půlnoci, a to právě pro případ, že by zástupci opozice obstruovali. 

Program schůze schválili před devátou večer. Poté začali projednávat novelu zákona o dráhách, kterou vzápětí schválili. Těsně před 23. hodinou schůzi do rána přerušili, když přehlasovali Senát a  schválili kontroverzní novelu zákoníku práce. 

[chooze:article;value:521637]

Ta upravuje například další přesčasy pro zdravotníky. Právě tato změna vyvolala v lékařských kruzích velký odpor. Zástupci České lékařské komory (ČLK) totiž začali hrozit, že nebudou přesčasy od 1. prosince sloužit, a někteří zvažují i podání výpovědí.

Před projednáváním si část lékařů stěžovala, že novela by umožnila zvýšit možnost přesčasů u zdravotníků až na 832 hodin ročně. U záchranářů by mohly přesčasy dosáhnout až jednoho tisíce hodin za rok. Podle prezidenta ČLK Milana Kubka tomu neodpovídá platové ohodnocení. "Lékař po atestaci, který má pod sebou tým lidí, pracuje za tři stovky na hodinu, to je asi 230 korun čistého," řekl minulý týden pro televizi Nova s tím, že by si politici měli uvědomit, že "doktoři jsou taky lidi". 

Součástí novely zákoníku práce je i úprava práce z domova, tedy takzvaného home officu. Zákonný nárok na práci na dálku budou mít rodiče dětí do devíti let nebo těhotné ženy. Pokud zaměstnavatel nebude chtít tuto možnost práce umožnit, bude to muset odůvodnit. Dosud mohli zaměstnancům práci z domova nedovolit pouze na základě svého rozhodnutí.

Konsolidační balíček míří do třetího čtení. Poslanci se přeli desítky hodin (09/2023): 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.